Direct naar artikelinhoud

Hillary, we have A PROBLEM

Boegeroep op haar eigen conventie. Nog maar eens een schandaal over gelekte mails. Peilingen die kantelen in het voordeel van Donald Trump. Hillary Clinton zit in de problemen, zo lijkt het.

Dag één van de Democratische conventie in Philadelphia werd overheerst door boegeroep. Gefluit toen Debbie Wasserman-Schultz sprak, kort nadat bekend werd dat ze ontslag moest nemen als voorzitter van de Democraten omdat ze volgens gehackte mails van haar kantoor Bernie Sanders verguisde. Geschreeuw toen Sanders tijdens een toespraak zijn aanhangers vroeg Hillary te steunen. Protesten tegen Hillary op straat.

Een boze afgevaardigde bekte voor de camera's van de VRT zelfs onomwonden de Republikeinen na met de stelling dat Hillary 'de cel in moet' (omwille van haar eigen mailschandaal). Het was ook veelzeggend dat de progressieve senator Elizabeth Warren en first lady Michelle Obama met begeesterende toespraken de meubelen moesten redden.

Om de rampspoed voor de Hillary-campagne te vergroten, zijn er onheilspellende opiniepeilingen en voorspellingen. Amerika's bekendste statisticus Nate Silver pakte uit met een vernietigende now cast: als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, wint Trump met 15 procent voorsprong.

Silver, die correct de uitslagen voorspelde in 2008 en 2012, stelt dat Trump vandaag zou winnen in sleutelstaten zoals Florida, Pennsylvania, Ohio, North Carolina, Iowa, Nevada en New Hampshire.

Bokkensprongen

De normale peilingen zijn uiteenlopender. Volgens het RealClearPolitics-gemiddelde van alle peilingen leidt Trump met 0,9 procent, maar daar zitten nog heel wat polls tussen van voor het nieuwe mailschandaal.

Amerika-kenner Bart Kerremans (KU Leuven) waarschuwt wel dat conventies traditioneel leiden tot bokkensprongen in de polls. "Pas over drie à vier weken zullen we echt zien hoe de vork aan de steel kan zitten in het kiescollege. Nu wordt alles te veel beïnvloed door de conventies, die allebei erg rommelig zijn. The dust has to settle."