Direct naar artikelinhoud

Onderzoek geopend naar 239 Belgen in Panama Papers

De Belgen betrokken in de Panama Papers, kunnen niet profiteren van de nieuwe regularisatie. De belastinginspectie is tegen 239 van hen een onderzoek gestart.

In het federaal parlement staat vandaag de stemming van de nieuwe fiscale regularisatie op de agenda. Een van de grootste problemen was dat 'Panama-Belgen' in aanmerking zouden komen voor regularisatie. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) drong daarom bij zijn administratie aan om de Papers snel te doorspitten. Eenmaal een onderzoek geopend is tegen iemand, kan een regularisatie immers niet meer.

Intussen is dit gebeurd: de belastinginspectie heeft de documenten uit de Panama Papers doorgenomen en is een onderzoek gestart tegen 239 Belgen. De meesten komen uit Brussel (92) en Antwerpen (75).

"Vorige week zijn de eerste brieven naar de betrokken belastingplichtigen vertrokken, wat meteen ook betekent dat deze dossiers niet in aanmerking komen voor regularisatie", laat Van Overtveldt weten. "In de loop van de volgende maanden zal de inspectie deze dossiers dieper onderzoeken, en zullen we meer te weten komen over de mechanismen die leiden tot fraude of belastingontwijking."

De Panama Papers zijn 11 miljoen documenten van een advocatenkantoor in Panama, Mossack Fonseca. Dat zet offshoreconstructies op voor buitenlandse klanten, op plekken waar hun vermogen amper belast wordt. In de eerste berichten werden 732 Belgen gelinkt aan ruim duizend vennootschappen in de Papers. Maar uiteindelijk worden 'slechts' 239 dossiers geopend door de belastinginspectie wegens verschillende redenen. In de oorspronkelijke cijfers zaten onder meer buitenlanders met een Belgisch adres. Andere dossiers bevatten niet genoeg info om de eigenaar te kunnen identificeren. Sommige dossiers werden in het verleden al onderzocht.

Peter Van Velthoven (sp.a) is blij dat Belgen in de Panama Papers niet kunnen ontsnappen. "De belastinginspectie heeft blijkbaar heel hard gewerkt." Sp.a blijft wel tegen de nieuwe fiscale regularisatie. "Zware fraude laten afkopen is een fout signaal", klinkt het.