Direct naar artikelinhoud

Algerijnse interventie wordt bloedbad

Buitenlandse gijzelaars zijn omgekomen toen het Algerijnse leger een einde wilde maken aan een gijzeling in een gascomplex. Een van de grootste internationale gijzelnemingen van de jongste jaren veranderde in een bloedbad.

Over de aanval van het Algerijnse leger bestaat nog heel wat onduidelijkheid. Het leger zou het gasveld waar tientallen gijzelaars werden vastgehouden, aangevallen hebben met gevechtshelikopters. Een omwonende vertelde aan het Britse Reuters dat het leger de voertuigen van de gijzelnemers compleet vernietigde en dat daarbij heel wat doden vielen.

Lippen op elkaar

Hoeveel mensen bij de aanval precies zijn omgekomen en om welke nationaliteiten het ging, was nog niet duidelijk. Uit vrees dat dit de gijzelaars extra informatie zou opleveren, hielden de meeste landen de lippen stijf op elkaar. Volgens Al-Jazeera kwamen 34 gijzelaars en 15 kidnappers om het leven. Een lokale bron hield het volgens Reuters op zes buitenlandse doden en acht omgekomen rebellen. Het officiële Algerijnse nieuwsagentschap APS meldde dat het leger vier buitenlanders had kunnen bevrijden: twee Britten, een Fransman en een Keniaan. Terwijl het Ierse ministerie van Buitenlandse zaken bevestigde dat een landgenoot het complex veilig had kunnen verlaten.

Het Mauretaanse persbureau ANI stuurde het bericht de wereld in dat er onder de gijzelaars die nog in leven waren, ook drie Belgen zaten. Buitenlandse Zaken ontkrachtte die bewering in de loop van de namiddag. "Na uitvoerig onderzoek kunnen we besluiten dat er geen Belgen op de site aanwezig zijn", wist woordvoerder Joren Vandeweyer. In Algerije zijn 410 Belgen ingeschreven, mogelijk zijn er nog een honderdtal landgenoten extra aanwezig.

De actie van de Algerijnse militairen was gericht tegen de brigade Moulathamine, een islamitische criminele bende. Die slaagde er woensdagochtend in het Algerijnse gascomplex op 40 kilometer ten zuidwesten van Amenas, een stad dichtbij de Libische grens, in te nemen. Bij die aanval kwamen een Brit en een Algerijn om het leven. De terreurgroep hield daarna 41 buitenlanders vast, waaronder Fransen, Noren, Ieren en Japanners. Zij werken ter plaatse voor de Britse oliegigant BP, het Noorse Statoil en het Algerijnse Sonatrach.

Levens sparen

Algerijnse troepen omsingelden gisteren het gasveld en probeerden te onderhandelen met de gijzelnemers. Volgens lokale media boden ze de terreurgroep een vrijgeleide aan om het land te verlaten, in ruil voor de gijzelaars. Verschillende pogingen van de islamisten om met de gijzelaars weg te komen uit het gebied, kon het leger verijdelen.

Twee gijzelaars, een Brit en een Ier, mochten per telefoon even met Al Jazeera praten. Ze riepen het Algerijnse leger op zich terug te trekken en zo mogelijke slachtoffers te vermijden. "We worden goed behandeld door de kidnappers", getuigde de Brit. "Er zijn ongeveer 150 Algerijnse gijzelaars. Onderhandelen is volgens ons een teken van kracht en kan heel veel levens sparen." Volgens een getuige in Le Monde hadden de terroristen verschillende nationaliteiten en waren ze als militairen gekleed. "Zij waren erg goed voorbereid."

De BBC berichtte gisteravond laat het einde van het conflict.