Direct naar artikelinhoud

Cordon 'doorbroken' in heel Vlaanderen

Whodunit in de Dorpsstraat. Wie stemde op Vlaams Belangers? In verschillende gemeentes werd het cordon sanitaire doorbroken.

Bij de installatie van de nieuwe gemeente-, OCMW- en politieraden woensdag gebeurden allerlei vreemde dingen. In onder meer Liedekerke, Zandhoven, Westerlo, Kortrijk en Brugge (zie onder) zou het cordon sanitaire doorbroken zijn. Partijen worden ervan beschuldigd samen te werken met Vlaams Belang. Al is de impact beperkt. Het gaat over kleine postjes, geen bestuursakkoorden.

Zo is de vraag in Kortrijk: wie stemde op Maarten Seynaeve? De VB'er werd plotsklaps verkozen in de politieraad. Seynaeve kreeg 17 stemmen achter zijn naam, terwijl de fractie van Vlaams Belang maar 16 stemmen kon uitbrengen. Verbazing alom. En het begin van een rondje zwartepieten.

Volgens de oppositiepartijen CD&V en Groen zit 'de dissident' immers bij de stadscoalitie van burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Terwijl die net het omgekeerde beweert. "Om de speculaties de kop in te drukken, verklaren alle gemeenteraadsleden van de coalitie op eer en geweten hun stem uitgebracht te hebben voor kandidaten van de eigen coalitie. Uit strikt respect voor het cordon sanitaire", reageert Rudolf Scherpereel (N-VA), vervanger van de geschorste Van Quickenborne.

De Kortrijkse CD&V gelooft er niets van. "Wij weten heel goed naar wie onze stemmen zijn gegaan", benadrukt Stefaan De Clerck (CD&V). "De stadscoalitie had 176 stemmen in handen. Maar bij de resultaten bleken er maar 175 naar de eigen partijleden te zijn gegaan. Dan moet die stem bij Vlaams Belang beland zijn. Waarom? Daar heb ik het raden naar. Ofwel heeft iemand vals gespeeld. Ofwel heeft iemand verkeerd geteld. Pijnlijk."

Ook in Zandhoven en Westerlo worden beschuldigingen heen en weer gegooid. De Zandhovense burgemeester Luc Van Hove (CD&V) denkt dat N-VA heeft samengewerkt met VB voor de politieraad. Bij de geheime stemmingen zouden ze massaal voor extreem rechts hebben gekozen. Lijsttrekker Geert Van Laer lijkt zich van geen kwaad bewust. "Dit is erg flauw. De stemming is geheim. Dus misschien hebben sommige mensen van N-VA wel voor de Vlaams Belanger gestemd. Maar dat kan evengoed door CD&V'ers gebeurd zijn."

In Westerlo beweert Groen intussen dat het kartel Open Vld-sp.a-Positief Westerlo een deal sloot met Vlaams Belang om Dora Weckhuysen (Open Vld), de echtgenote van Open Vld-fractieleider Frans De Cock, in de OCMW-raad te krijgen. De Cock ontkent alles "zeer formeel".

In Liedekerke is de situatie duidelijk. De Open Vld diende een gemeenschappelijke lijst in met Vlaams Belang voor de politieraad. "Die lijst werd trouwens ook gesteund door de N-VA", zegt Etienne Schouppe (CD&V), voorzitter van de gemeenteraad. "Voor het OCMW stel ik dan weer vast dat Open Vld en Vlaams Belang de kandidaten van N-VA hebben gesteund. Er zijn duidelijk afspraken gemaakt. Dat Vlaams Belang daarbij betrokken wordt, is nieuw. De gevolgen zijn klein, maar wel symbolisch."

Open Vld benadrukt dat ze niet anders konden. "Het was een tactische keuze", vertelt Patrick Asselman. "Zeker geen ideologische. We deden het uit noodzaak. Als de oppositiepartijen niet samenwerken, worden we volledig opzij gezet door de CD&V van Schouppe. Zo'n eenmalige 'samenwerking' kun je moeilijk het einde van het cordon sanitaire noemen. Toch? Kom zeg."

Tot slot verkondigen sp.a en Open Vld dat "het cordon is verbroken" in Denderleeuw. De gemeenteraad keurde woensdag een voorstel van Vlaams Belang goed. De stemming voor het nieuwe schepencollege komt op 9 januari. Niet op 16 januari, zoals sp.a en Open Vld vroegen. N-VA en CD&V zeiden 'njet' en stemden mee met Vlaams Belang. "Een schrijnende situatie."

In Denderleeuw staan twee blokken al maanden tegenover elkaar. Sp.a en en Open Vld willen besturen, maar hebben geen meerderheid. Net zoals N-VA en CD&V. Extreem rechts krijgt zo de sleutel in handen. De drie verkozenen van Vlaams Belang geven de doorslag bij de stemming over het schepencollege.

"Maar gedoogsteun is geen goede zaak", reageert zowel N-VA als CD&V. "Mee stemmen met Vlaams Belang over een datum is iets helemaal anders dan gedoogsteun krijgen. Dit is overroepen. Wij blijven hopen dat Open Vld zich losmaakt."

Extreem rechts boegbeeld Filip Dewinter twitterde gisterenmiddag over de heisa. "Tiens, was VB volgens de trad.partijen inclusief N-VA niet dood en begraven?!" Hij beweert dat ook in Buggenhout, Lebbeke en Heusden-Zolder werd samengewerkt, ondanks het cordon sanitaire.