Direct naar artikelinhoud

Overheid staat machteloos tegen Aziatische goksites

Een Brusselse tiener heeft op Aziatische websites 115.000 euro verspeeld met de kredietkaart van zijn oma. De vrouw uit Ukkel besefte dit pas toen ze de afrekening in de brievenbus vond. 'We staan machteloos tegen die illegale sites', zegt de Kansspelcommissie.

Per weddenschap zette de pas 18 geworden kleinzoon telkens 2.000 euro in. De ene keer giste hij hoeveel graden het zou worden in een stad aan de andere kant van de wereld. Vervolgens zette hij dezelfde smak geld ook in op hoeveel millimeter neerslag er 's anderendaags zou vallen in een plaats dichter bij huis. Nog een andere keer gokte hij op wisselkoersen van vreemde valuta. Dagen aan een stuk surfte hij websites in vooral China en Thailand plat. Altijd met oma's kredietkaart. In één dag verspeelde de tiener zelfs 40.000 euro.

Onlangs opende zijn grootmoeder haar brievenbus en vond ze de afrekening van haar American Express Gold, een kaart zonder maandelijkse limiet. De bejaarde vrouw moest 115.000 euro vereffenen terwijl ze de kaart niet zelf had gebruikt. Haar kleinzoon bekende dat de openstaande schuld zijn fout was. Hij had ooit haar code gekregen om boodschappen voor haar te doen. Tijdens de vakantie besloot hij dan maar met diezelfde kaart wat extra zakgeld proberen te vergaren op het internet.

Even later bleek overigens dat de kleinzoon was blijven gokken op duistere websites. Gelukkig met iets meer succes: hij slaagde er toen in het totale verlies terug te brengen naar 23.333 euro. "Het drama is dat mijn zoon totaal geen spijt heeft", zegt zijn moeder. Omdat het geld vandaag nog altijd niet is betaald, moet oma ook al 600 euro extra kosten ophoesten.

'Verbied internetreclame'

De advocaat van de grootmoeder wil dat American Express tussenkomt, maar vangt daar voorlopig bot. "Elk halfuur 2.000 euro verspelen tot zelfs 40.000 euro per dag: moest er bij American Express geen belletje gaan rinkelen? Konden ze de kaarthouder niet hebben gecontacteerd?", vraagt de raadsman. Omdat de familie het probleem binnenskamers wilde houden, raakte het dossier ook niet tot bij de Kansspelcommissie.

"We zouden het geld overigens ook niet kunnen terughalen uit China of Thailand", zegt Etienne Marique, voorzitter van de Kansspelcommissie. "Wie belt naar de contactnummers van die websites belandt gegarandeerd op een antwoordapparaat. Reageren doen die oplichters nooit."

Hij noemt het gevecht tegen illegale Aziatische websites een ongelijke strijd. "Sinds begin deze maand hebben we nog drie van die websites op onze zwarte lijst gezet. Die worden dan geblokkeerd." Alles samen staan er vandaag een kleine honderd van die sites op de zwarte lijst. "Terwijl het er in werkelijkheid natuurlijk veel meer moeten zijn. In tegenstelling met de vergunde sites in België is daar totaal geen controle op de impulsiviteit van de spelers", zegt Marique.

Een van de websites waar de jongen zich aan liet vangen, was een zogeheten binary option-website. Spelers kunnen daar inzetten op de koers van vreemde munten. "In Frankrijk is het stilaan een rage. Vorige maand was er zelfs nog een colloquium over de problematiek", zegt Marique. Ook Belgische spelers vinden de weg naar die sites. "Daarom heb ik begin deze maand aan minister van Justitie Koen Geens gevraagd dat hij alle internetreclame voor die websites verbiedt."

'Meer slachtoffers vermijden'

"De Kansspelcommissie is vooral bevoegd voor de inperking en beperking van de spelen, niet voor het terugbetalen van verloren inzetten", beklemtoont Marique. Toch kwam de Kansspelcommissie drie jaar geleden al met succes tussen in een dossier van een minderjarige Belgische speler die 27.000 euro had verbrast op een verboden website. "Omdat het om een minderjarige speler ging én ook Google wist dat die website illegaal was, heeft Google dat verspeelde fortuintje integraal terugbetaald. Dat was min of meer voor hun eigen pr", zegt Marique.

Hij beklemtoont dat dit een uitzondering was. "Als iemand denkt dat hij opgelicht is door een website, raden we de speler aan altijd de Kansspelcommissie te contacteren. Niet omdat wij hen hun geld zullen terugbetalen, wel omdat we zullen onderzoeken hoe we kunnen vermijden dat de site nog andere slachtoffers maakt."