Direct naar artikelinhoud

VRT en VTM laten op zich wachten

Het was dit weekend tevergeefs wachten op een extra VRT-journaal of VTMnieuws over de toestand in Turkije. Waarom over Nice wel, en Turkije niet?

VRT nam de poging tot staatsgreep van het Turkse leger vrijdagavond nog kort mee in zijn late Journaal. Maar daarna was het wachten tot Hetjournaal van 13 uur voor meer updates. Tot ongenoegen van kijkers die zich op sociale media afvroegen waar die extra uitzending bleef. Over de aanslag in Nice was die immers wel voorzien.

Het was geen inhoudelijke beslissing, legt hoofdredacteur Björn Soenens uit. Wel een praktische. "Helaas zijn wij geen 24-urenzender als NOS, BBC of CNN. Daar hebben we de middelen of het volk niet voor."

Toch is er even getwijfeld. Er is vrijdagavond nog een ploeg op reportage naar de Turkse gemeenschap in Beringen gestuurd. En er zijn telefoontjes gepleegd om te kijken hoe snel ze een ploeg op de volgende (vlucht konden krijgen. Soenens: "Maar dat moeten ook reporters zijn die een opleiding hebben genoten om in een oorlogssituatie te draaien. Uiteindelijk is er besloten om voluit te gaan voor Het journaal van 13 uur en intussen in te zetten op radio en online."

Ook VTM besliste om geen extra nieuwsuitzending te geven over Turkije. Weliswaar om andere redenen. Hoofdredacteur Kris Hoflack: "Er waren amper goede beelden voorhanden, en wij zijn niet het soort nieuws dat enkel analisten in de studio zet. Bovendien was de situatie nog heel onduidelijk, dus vonden we een extra uitzending geen meerwaarde."