Direct naar artikelinhoud

'Dader aanslag is 12- tot 14-jarige'

Bij een zelfmoordaanslag op een Koerdische bruiloft in de Turkse stad Gaziantep zijn ten minste 51 mensen om het leven gekomen. Volgens president Erdogan was de dader een jonge tiener. Hij zei dat IS achter de aanslag zit.

De aanslag vond zaterdagavond laat plaats in een nauwe straat waar bruiloftsgasten dansten. "Het feest was bijna voorbij toen er een explosie klonk", zei een ooggetuige, de 25-jarige Veli Can. "Overal zag je bloed en lichaamsdelen."

Zondag dromden huilende mensen samen op begraafplaatsen en bij ziekenhuizen waar slachtoffers werden geïdentificeerd. Het dodental loopt mogelijk nog op, want van de circa zeventig gewonden zijn er zeker vijftien ernstig aan toe. Het bruidspaar behoort tot de gewonden die niet in kritieke toestand verkeren.

Hoewel er nog geen bewijs voor is, stelde Erdogan dat een 12- tot-14-jarige jongen de zelfmoordaanslag gepleegd zou hebben, in naam van IS. Het is volgens de Turkse president een doelbewuste poging van IS om etnische en religieuze spanningen in het land aan te wakkeren.

Onafhankelijke waarnemers spraken over een wraakactie van IS. Syrische Koerden rukken op in het noorden van Syrië, en Turkije bestookt stellingen van IS in het buurland. De Turkse regering liet dit weekeinde, nog voor de aanslag, weten de strijd in Syrië te zullen opvoeren.

Kinderen bij IS

Als het om een kind-dader zou gaan, is dat opmerkelijk maar het zou niet nieuw zijn. Volgens het Syrian Observatory for Human Rights zouden er tijdens de laatste vier maanden van 2015 alleen al 29 zelfmoordaanslagen door kinderen in Syrië gepleegd zijn. Ook op enkele door IS geposte foto's op internet zijn er jonge kinderen te zijn die actief zijn binnen de terreurorganisatie.

Begin dit jaar verklaarden bestuurders van de Koerdische overheid nog aan CNN dat IS 600 Iraakse kinderen zou ontvoerd hebben. Tweehonderd waren er ontsnapt, maar de overige 400 zouden opgeleid worden om zelfmoordaanslagen te plegen. Volgens CNN was IS van tactiek veranderd omdat het alsmaar meer onder druk kwam te staan: de getrainde soldaten moesten aan het front ingezet worden en niet langer voor zelfmoordaanslagen. Kinderen moesten die leemte opvullen.

Erdogan vernoemde behalve IS en de Koerdische PKK ook nog de Gülen-beweging als terroristen. Die organisatie, vernoemd naar een Turkse geestelijke die in de VS woont, is volgens Erdogan verantwoordelijk voor de mislukte coup van vorige maand. Turkije eist de uitlevering van het vermeende brein, Mettullah Gülen, door de VS. Vicepresident Joe Biden zal deze week tijdens een bezoek aan Ankara geconfronteerd worden met die eis. Het Amerikaanse ministerie van Justitie kondigde dit weekeinde aan een team naar Turkije te sturen om de beschuldigingen aan het adres van Gülen te onderzoeken.