Direct naar artikelinhoud

'Het zijn geen solden in Gent'

'Ze kunnen nog blijven.' Voor AA Gent-voorzitter Ivan De Witte is een vertrek van Sven Kums en Laurent Depoitre geen zekerheid. Vanavond moeten ze in elk geval de play-offs van de Europa League afdwingen.

Ivan De Witte zuchtte, gisteren op de luchthaven van Oostende: "Er kan nog zoveel gebeuren op de transfermarkt. Al die geruchten over Sven Kums en Laurent Depoitre. Vermoeiend, vind ik dat", zei de voorzitter van AA Gent voor de afreis naar Constanta. "Weet je, we zijn voorbereid op elk scenario."

De omstandigheden zijn gekend. Kums geniet belangstelling van het Italiaanse Napoli en ook de speler zelf ziet een verhuis naar Italië zitten. Napoli lijkt echter niet bereid om de Gentse vraagprijs van 10 miljoen euro op tafel te leggen. Een bedrag dat ook Kums niet realistisch vindt, zo liet hij vorige week nog optekenen. "Ach, ik kan die uitspraken wel plaatsen", haalde De Witte de schouders op. "Ze maken deel uit van het spel, maar officieel hebben wij niets van Napoli gehoord. Het verloopt voorlopig allemaal via tussenpersonen. Ik zou wel eens een concreet voorstel op papier willen zien. En dan kunnen we beginnen praten."

Depoitre op zijn beurt zit in zijn laatste contractjaar. Een verlenging zit er niet aan te komen, waardoor manager Michel Louwagie de spits graag wil verkopen - het is de enige manier om nog iets te verdienen aan de Rode Duivel. "Maar voor Laurent geldt hetzelfde als voor Sven: we hebben geen aanbiedingen gekregen. Ik zit er eerlijk gezegd ook niet op te wachten. Ik sluit zelfs niet uit dat Laurent alsnog een nieuwe overeenkomst tekent. Net zoals ik niet uitsluit dat Sven blijft. Ik merk in elk geval geen transferitis."

Hoe dan ook moet elke partij beter worden van een overgang, zo benadrukte De Witte. Dus ook AA Gent: "Het zijn geen solden. (grijnst) Laat augustus maar snel voorbij zijn."

Nieuwe verdediger

Nochtans zal ook AA Gent de komende transferweken kunnen gebruiken om zich te versterken. Achterin zijn de Fransman Jérémy Taravel (29, Dinamo Zagreb) en de Israëliër Ofir Davidzada (25, Hapoel Beër Sheva) concreet in beeld. Beiden zouden dicht bij een overeenkomst staan. De Witte: "Dat zijn opties, ja. Ik hoop onze defensie uiterlijk volgende week rond te hebben. In die zone willen we nieuwkomers. Niet omdat we geen vertrouwen hebben in de huidige verdedigers, wel omdat we veel te krap zitten. We moeten bestand zijn tegen blessures en schorsingen. Ook op het middenveld zoeken we nog iets."

Die wapens zouden AA Gent in staat moeten stellen om de ambities van De Witte na te jagen. "De groepsfase van de Europa League bereiken is de eerste doelstelling", somde de voorzitter op. "Na die 5-0 in de heenmatch tegen Viitorul zou het niet meer fout mogen lopen, maar ik wil niet de indruk wekken dat dit een citytrip of een veredelde oefenwedstrijd is. Ik wil inzet en gedrevenheid zien. En in de competitie gaan we voor top drie."

Viitorul Constanta - AA Gent (derde voorronde Europa League - terug) om 20.15 uur