Direct naar artikelinhoud

Ivo Van Hove maakt Broadway-droom waar

'Niemand kan ooit nog beweren dat mijn soort toneel niet op Broadway past.' Regisseur Ivo van Hove is maar wat blij met het winnen van twee prestigieuze Tony Awards voor A View from the Bridge.

"Het is een jongensdroom die werkelijkheid wordt", zegt Ivo van Hove aan de telefoon vanuit New York. Hij mocht er zondagavond in het Beacon Theatre twee Tony Awards in ontvangst nemen. Een mens zou van minder gelukkig worden: de Tony Awards gelden als de belangrijkste theaterprijzen ter wereld.

De Belgische directeur van Toneelgroep Amsterdam won de Tony's ook nog eens in twee belangrijke categorieën: voor Beste regie van een toneelstuk en voor Beste revival van een toneelstuk. Die kreeg hij voor zijn versie van toneelklassieker A View from the Bridge van Arthur Miller.

In totaal waren de twee stukken waarmee Van Hove dit seizoen debuteerde op Broadway genomineerd voor negen Tony's. Voor A View from the Bridge was hij vijf keer genomineerd. Met zijn bewerking van The Crucible, ook van Arthur Miller, haalde hij vier nominaties binnen.

Van Hove: "Het is vooral zo fijn om te merken dat mijn producties, die niet tot de mainstream behoren en toch behoorlijk veel van het publiek vergen, zo gewaardeerd worden en zelfs een kleine revolutie hebben teweeggebracht binnen de New Yorkse theaterwereld."

Gewaagd

Met zijn gedurfde bewerkingen van Millers klassiekers oogstte Van Hove bij Amerikaanse critici zowel lof als kritiek. Van The Crucible, een stuk uit 1953 over de heksenjachten in Salem, maakte hij een drie uur durende productie die zich in een tijdloos klaslokaal afspeelt. Opwindend volgens sommigen, te complex of modern volgens anderen.

"Niemand kan ooit nog beweren dat mijn soort toneel niet op Broadway past, want A View from the Bridge heeft volle zalen getrokken en The Crucible doet dat nog steeds", vertelt Van Hove nu.

Sinds Van Hove in 2001 directeur werd van Toneelgroep Amsterdam sleepten hij en het gezelschap al verschillende prijzen in de wacht. Recent kreeg hij voor zijn regie van A View from the Bridge ook twee Britse Olivier Awards.

De Belg maakte eerder al naam in de VS met zijn samenwerking met David Bowie, kort voor diens dood, voor de rock-musical Lazarus in 2015. Bevalt Broadway Van Hove nu zo goed dat hij daar de komende jaren nog meer producties gaat maken? "Ik wil het nog eens benadrukken: mijn thuisbasis is en blijft Toneelgroep Amsterdam", zegt Van Hove. "Dat is mijn kern. Met die groep mensen blijf ik ook de komende jaren vanuit Amsterdam mijn producties ontwikkelen. Ik zal vast nog eens iets op Broadway gaan maken, maar er zijn op dit moment nog geen concrete plannen voor een nieuwe voorstelling."

Hiphopmusical

Van de negen Tony-nominaties voor Toneelgroep Amsterdam waren er drie voor Van Hoves vaste lichtontwerper, scenograaf en partner Jan Versweyvel. Hij greep uiteindelijk naast de beeldjes. Ook de drie genomineerde acteurs - Mark Strong, Sophie Okonedo en Bill Camp - moesten zonder prijs naar huis.

Zoals verwacht was de immens populaire hiphopmusical Hamilton de grote winnaar van de Tony Awards. Hamilton won onder meer in de categorieën Beste musical, Beste mannelijke hoofdrolspeler (Leslie Odom Jr.) en Beste muziek (Lin-Manuel Miranda). Van de zestien nominaties wist Hamilton er elf te verzilveren. Daarmee werd het record van The Producers, de musical die in 2001 twaalf Tony's won, net niet geëvenaard.

Naar aanleiding van de schietpartij in Orlando begon de uitreiking van de 70ste editie van de Tony Awards met een boodschap van presentator James Corden: "Jullie tragedie is onze tragedie. Het theater is een plek waar elk ras, overtuiging, seksualiteit en sekse gelijk is, omarmd wordt en geliefd wordt. De show van vanavond staat symbool voor dat principe."