Direct naar artikelinhoud

Homohater als veilige keuze

Alles lijkt erop te wijzen dat Mike Pence (57) vandaag de running mate wordt van Donald Trump. Daarmee kiest de Republikeinse presidentskandidaat op veilig: een ervaren kleurloze politicus met oerconservatieve standpunten als het gaat over homorechten of abortus.

Het leek wel een aflevering van The Apprentice toen Donald Trump eerder deze week Indiana aandeed om te peilen of gouverneur Mike Pence de geschikte kandidaat is om zijn 'running mate' in de race om het Witte Huis te worden. Anders dan in zijn vroegere tv-programma hield Trump de spanning er na afloop nog even in: "Of hij gouverneur blijft of vicepresident wordt: wie zal het zeggen?"

Het campagneteam van Trump gaf gisteren 'sterke signalen' aan de partijleiding dat Pence de buit had binnengehaald. Volgens The New York Times speelt de presidentskandidaat hiermee op veilig, want de kans dat Pence hem ooit in verlegenheid zal brengen, is relatief klein.

Trump had iemand nodig die zijn grote mond compenseert en die het klappen van de zweep in het Congres kent. De 57-jarige Republikein spendeerde twaalf jaar op de banken van het Huis van Afgevaardigden, vooraleer hij zich in 2012 kandidaat stelde om gouverneur van Indiana te worden een functie die hij tot nu uitoefent.

Het leek erop dat hij zich opnieuw kandidaat zou stellen voor de gouverneursverkiezingen in november, maar een baan als mogelijke vicepresident van Trump lijkt nu toch de voorkeur te krijgen.

Abortus verder beteugelen

Wikipedia-gebruikers waren er alvast snel bij om de reputatie van Pence een deuk te geven: op zijn pagina werd zijn omschrijving al snel aangepast als een "American scum lord and degenerate". De zogenaamde Religious Freedom Restoratian Act, waar Pence als gouverneur van Indiana vorig jaar zijn handtekening onder zette, zit daar misschien voor iets tussen. Die wet maakte het voor bedrijfseigenaars mogelijk om mogelijke klanten te discrimineren op basis van hun seksuele geaardheid.

De wet leidde ertoe dat heel wat bedrijven de staat verlieten, en Pences waarderingscijfers gingen 15 procent in vrije val. Plannen om zichzelf op te werpen als presidentskandidaat, gingen mee de vuilnisbak in.

Met Pence als running mate lijkt Trump het Republikeinse establishment te willen sussen: zijn vicepresident zou alleszins een veel traditionelere belichaming van de Grand Old Party zijn dan Trump zelf. Als lid van de ultraconservatieve Tea Party-beweging stond Pence aanvankelijk dan ook aan de zijde van Trumps uitdager, de Texaanse senator Ted Cruz. Net als Cruz is Pence een fervente tegenstander van het homohuwelijk. In het verleden riep hij ook al op om geen overheidsgeld te spenderen aan organisaties "die gedrag dat tot verspreiding van het hiv-virus leidt, aanmoedigen", en in de plaats daarvan geld te pompen in conversietherapie, om homoseksuelen zo 'te genezen'. Dit jaar ondertekende hij ook nog een wetsvoorstel om abortus verder te beteugelen.

Swingvoters afschrikken

Pence zou dan wel weer met zijn vastgeroeste conservatieve houding zogenaamde 'swing voters' zou kunnen afschrikken, en ook of hij de kern van Trump-aanhangers, aanspreekt, is niet duidelijk. Op Twitter noemde hij Trumps voorstel om moslims uit het land te houden "beledigend en onwettelijk" en hij steunde vrije handelsakkoorden, die Trump omschrijft als "een verkrachting van de Verenigde Staten".

Of de gouverneur van Indiana Trump naar de overwinning zal loodsen, zal moeten blijken. Gisteren raakte wel bekend dat Clinton haar wekenlange voorsprong op Trump in de peilingen kwijt is. Landelijk staan beiden nu gelijk.