Direct naar artikelinhoud

Salah Abdeslam zocht kort na Parijs contact met advocaat Sven Mary

Al in november, vlak na de aanslagen in Parijs, nam de entourage van Salah Abdeslam contact op met advocaat Sven Mary. Doel: bemiddelen over de vrijwillige overgave van de terreurverdachte aan het Belgische gerecht. Dat onthult Sven Mary in de interviewreeks 'De tuin van Kobe' in deze krant.

In januari van dit jaar lekte uit dat er gesprekken waren tussen de omgeving van Salah Abdeslam en diens latere advocaat, Sven Mary. Maar de contacten dateerden al van november, zegt Mary nu. "Een paar dagen voor het weekend van de lockdown in Brussel werd er plots contact met ons kantoor gezocht. Eind november dus. We zitten dan nog in de periode onmiddellijk na de aanslagen in Parijs, op een moment dat de hele wereld op zoek was naar de Molenbeek-connectie. Ik kreeg in mijn kantoor twee keer bezoek van iemand die zich uitgaf voor de neef van Salah Abdeslam.

Reden voor de rechtsbijstand was een vrijwillige overgave. "Salah overwoog in die periode om zich aan te geven. Zijn neef vroeg hoe dat - hypothetisch - in zijn werk zou gaan." Mary zegt dat hij terughoudend reageerde op het verzoek. "Ik was niet van plan om Salah zelf ergens op te pikken en naar de politie te brengen. Die man was van plan geweest om zich op te blazen in een voetbalstadion in Parijs. Het was best mogelijk dat hij in een politiecommissariaat in Brussel hetzelfde wilde doen. Per slot van rekening had hij in Parijs de kans gemist om een martelaar te worden. Ik hield er rekening mee dat hij zijn afspraak met de geschiedenis alsnog wilde nakomen."

De vrijwillige aangifte heeft uiteindelijk nooit plaatsgevonden. Volgens Mary heeft de grote antiterreuractie in Brussel van eind november daar mee te maken. "Na die lockdown heb ik nooit meer iets van die mensen vernomen. Kreeg Abdeslam schrik, of waren zijn bemiddelaars zelf betrokken in de gerechtelijke onderzoeken? Ik weet het niet." (BE/ SSE)