Direct naar artikelinhoud

Minstens 55 doden bij Turks offensief in Syrië

Het Turkse offensief in Syrië heeft ten minste 25 Koerdische militanten en meer dan 30 burgers het leven gekost. De Turkse president Erdogan zei dat hij 'onverbiddelijk' zal zijn in de strijd tegen 'terroristische organisaties'.

Erdogan sprak gisterenavond een vlaggenzwaaiende menigte toe in de stad Gaziantep, waar bij een bomexplosie eerder deze maand meer dan 50 mensen om het leven kwamen. De Turkse regering houdt terreurgroep IS verantwoordelijk. In Syrië bestrijdt Turkije met vliegtuigen, zware wapens en enkele honderden militairen zowel IS als Koerdische milities. De operatie begon luttele dagen na de aanslag op een bruiloft in Gaziantep.

Volgens het Turkse leger kwamen afgelopen weekend 25 Koerdische militanten om in de buurt van Jarablus, een stad die vorige week op IS werd veroverd door het leger en pro-Turkse strijdgroepen. In de omgeving vielen zeker 35 burgerslachtoffers, volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat zich baseert op verslagen van burgers en activisten.

Het Turkse offensief onder de codenaam 'Eufraat Schild' heeft een tweeledig doel: het verjagen van IS uit het grensgebied rond Jarablus en het voorkomen dat Syrisch-Koerdische strijders zich er vestigen. Zij moeten zich terugtrekken ten oosten van de rivier de Eufraat. Dat geldt ook voor Syrisch-Koerdische troepen die onlangs, met Amerikaanse luchtsteun de stad Manbij in handen kregen. Volgens bronnen bij het Turkse leger waren ook zij de afgelopen dagen het doelwit van Turkse luchtaanvallen.

Meer kans op aanslagen

De Turkse analist Guney Yildiz zei tegen de BBC dat Erdogan een verhoogd risico loopt op aanslagen op Turkse bodem. De verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK is woedend over de aanvallen op de 'broeders' in Syrië. De PKK doodde gisteren een Turkse militair bij een bomaanslag in Hakkari. Een dag eerder voerde de PKK een raketaanval uit op een controlepost op het vliegveld van de stad Diyarbakir. Daarbij vielen doden noch gewonden.

De strijd tussen het regime in Ankara en de PKK laaide vorige zomer op. Volgens Turkse media zijn er sindsdien meer dan 600 militairen en politiemensen om het leven gekomen, en ongeveer 7.000 Koerdische militanten.

Syrië meldde zaterdag dat de evacuatie van circa 5.000 rebellen en burgers uit Daraya is voltooid. De voorstad van Damascus lag vier jaar lang onder vuur. Syrische troepen kondigden vorige week aan de aanvallen te staken.

Elders in Syrië voerde de luchtmacht dit weekend aanvallen uit die een onbekend aantal burgerslachtoffers eisten. In Homs, de derde stad in het land, werden brandbommen afgeworpen, evenals in Aleppo.

Diplomatieke inspanningen om een wapenstilstand te bereiken, liepen zaterdag spaak. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov gingen zaterdag in Genève onverrichter zake uit elkaar. Wel lieten zij hun medewerkers achter voor nader overleg.