Direct naar artikelinhoud

Honderd procent hernieuwbare energie is haalbaar

Een omschakeling van het energiesysteem naar 100 procent hernieuwbare energie is mogelijk. Een nieuwe studie van onder meer onderzoeksinstituut VITO toont aan dat België in 2050 geen fossiele brandstoffen meer nodig heeft als het radicaal kiest voor systemen die energie winnen uit wind, zon, biomassa en aardwarmte.

Goedkoop is de omschakeling niet. Volgens de studie is er 300 tot 400 miljard euro aan investeringen nodig. Tegenover die kosten staat ook een aantal baten. Zo wijzen de onderzoekers op de gunstige gevolgen voor de volksgezondheid, het klimaat en de werkgelegenheid. Een radicale keuze voor hernieuwbare energie zou 20.000 tot 60.000 extra jobs opleveren en ons land onafhankelijk maken van stijgende brandstofprijzen.

"Technisch gesproken is de omschakeling geen utopie", zegt VITO-onderzoeker Wouter Nijs. "Ons onderzoek laat zien dat het kan. Al hebben we er ook bewust bij verteld dat het geweldige inspanningen zal vergen. Of we die inspanningen willen leveren, is in de eerste plaats een kwestie van mentaliteit."