Direct naar artikelinhoud

Speciale vermelding voor 'Blue Bird' op filmfestival Montréal

Na de speciale vermelding die Gust Van den Berghe voor Blue Bird kreeg op het Internationaal Film Festival in Gent, was het opnieuw van dattum op het Festival du Nouveau Cinéma in Montréal. De film debuteerde eerder dit jaar in het Quinzaine des Réalisateurs-programma in Cannes, het festival waar de regisseur een jaar eerder ook al stond met zijn Little Baby Jesus of Flandr. Momenteel is hij op het festival van Valladolid in Spanje te zien.

Het festival in Montréal wil auteurscinema en andere unieke films introduceren bij het brede publiek in de Canadese stad. De voorbije veertig jaar programmeerden de organisatoren films van onder meer Jim Jarmusch, Wong Kar Wai en Wim Wenders. Dit jaar selecteerde het festival ook de speelfilm The Invader en de korte film Moving Stories van Vlaming Nicolas Provost.

Vlaamse films in Canada: het blijft een succesverhaal. Dit jaar alleen al kreeg Antwerpen Centraal van Peter Krüger de Grote Prijs op het FIFA (Festival international des Films sur l'Art in Montréal), vielen Hasta la vista en Noordzee, Texas in de prijzen op het Montréal World Film Festival en sleepte Rundskop de prijs voor beste debuutfilm in de wacht op het Fantasia filmfest in Montréal.

Blue Bird is geïnspireerd op het toneelstuk L'oiseau bleu van Maurice Maeterlinck, onze enige Belgische Nobelprijswinnaar Literatuur. In de film spelen Bafiokadié en zijn zusje Téné met een blauwe vogel, voor ze van hun moeder in bad moeten. Tijdens de wasbeurt verdwijnt de vogel, waarop de kinderen een zoektocht starten. Zo leggen ze symbolisch de weg af die ieder kind moet afleggen om volwassen te worden.