Direct naar artikelinhoud

Peeters verlengt doodsstrijd Gemeentelijke Holding

Als het van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) afhangt, stevent de Gemeentelijke Holding af op een begeleide vereffening. Die constructie vermijdt een faillissement en geeft de gewestregeringen tijd om de monsterverliezen te verkleinen. Grootste hindernis is de federale regering, na de nationalisering van Dexia is de Belgische staat de grootste schuldeiser van de Gemeentelijke Holding. En van de Vlaamse regering.

Peeters trok gisteren in het Vlaams Parlement fel van leer tegen de bestuurders van Dexia, inclusief Jean-Luc Dehaene dus. "We dienden vast te stellen dat de raad van bestuur van Dexia Holding van maandag 3 oktober zélf de uitstroom van deposito's op gang bracht." Niet beslissen, slecht communiceren, het werkte volgens de minister-president de verwarring alleen maar in de hand. Ook de federale regering kreeg, zij het iets subtieler, een tik. De minister-president kwam terug op het voorstel dat hij formuleerde voor een splitsingsscenario dat een Dexia-aandeel in drie stukken zou hakken. Peeters wees erop dat het Vlaamse voorstel "ongevraagd bijval kreeg vanuit academische hoek". Jammer, maar helaas: "De federale overheid heeft geoordeeld dat een volledige aankoop door de Belgische staat de enige manier was om het vertrouwen in de bank te herstellen."

Die oplossing brengt de Gemeentelijke Holding, de tweede aandeelhouder van Dexia en jarenlang de melkkoe van steden en gemeenten, wel op de rand van de afgrond. In de boeken van de Gemeentelijke Holding staan de Dexia-aandelen gewaardeerd aan 8,24 euro per stuk. Een afwaardering aan de huidige beurskoers van circa 0,8 euro betekent een monsterverlies van 2 miljard euro. De andere activiteiten van de Gemeentelijke Holding - belangen in energiedistributeur Elia en vastgoedgigant Cofinimmo, een portefeuille waardepapieren van 300 miljoen... - zou volgens optimistische ramingen nog niet de helft opleveren.

De Gemeentelijke Holding is een aflopend verhaal. "Met de verkoop van Dexia Bank België aan de Belgische staat komt er een einde aan de bestaansreden van de Holding", zegt Peeters. Maar de gewestregeringen willen koste wat kost een faillissement afwenden. Als de Gemeentelijke Holding overkop gaat, zijn ze hun waarborg van 450 miljoen euro kwijt. Voor Vlaanderen is dat iets meer dan de helft. Moet de Vlaamse overheid dat bedrag ophoesten, dan wordt de schuldenberg groter en riskeert Vlaanderen een slechtere rating. Waarop lenen ook weer duurder wordt. En als een faillissement van de Gemeentelijke Holding ook steden en gemeenten in de financiële problemen brengt, bestaat de kans dat de Vlaamse overheid ook daar nog eens moet bijspringen.

Peeters mikt op een begeleide vereffening. Die laat aandeelhouders toe om een 'amicale' regeling te treffen, in der minne en zonder tussenkomst van de rechtbank. "Zonder imagoschade", benadrukte Peeters gisteren ook. Maar, nog belangrijker: met een begeleide vereffening geeft de Vlaamse regering tijd. Tijd om meer te halen uit de verkoop van de activa van de Gemeentelijke Holding dan dat ze nu zou doen. Gooit ze nu massaal Dexia-aandelen op de markt, dan zijn die helemaal niets meer waard. "De Holding zal geen nieuwe activiteiten kunnen ontwikkelen bij een vereffening, maar we willen ook waarschuwen tegen het halsoverkop verkopen van activa in de zeer slechte markten van vandaag."

Eensgezind

Belangrijkste hindernis op weg naar een begeleide vereffening is de federale overheid. De Gemeentelijke Holding heeft een schuld van 1,2 miljard euro bij Dexia Bank België, bij de Belgische staat dus sinds vorig weekend. Er circuleren scenario's waar Dexia Bank België de helft van die schuld kwijtscheldt, in ruil voor een instap van 1 miljard euro (25 procent). Zowel Vlaanderen als Wallonië zitten op dezelfde lijn, ze staan eensgezind achter zo'n scenario, maar het is afwachten of de federale regering het ziet zitten. Minister van Financiën Didier Reynders (MR) wilde gisteren alleen kwijt dat hij "wacht op een voorstel van de gewesten".

Vrijdag is er een algemene vergadering bij de Gemeentelijke Holding. De Vlaamse regering hoopt tegen dan tot een akkoord te kunnen komen met de federale overheid om de doodsstrijd van de Gemeentelijke Holding te rekken, en zo de verliezen zo klein mogelijk te houden.