Direct naar artikelinhoud

Tour de France 2014 start in Leeds

Zeven jaar na de Grand Départ in Londen keert de Tour de France naar Groot-Brittannië terug. Het graafschap Yorkshire kreeg gisteren de start van de Tour 2014 toegewezen. De eerste rit van de 101ste Tour zal op 5 juli 2014 vertrekken in Leeds.

De strijd ging tussen de Franse agglomeratie Rijsel en het Engelse graafschap Yorkshire. Organisator ASO koos uiteindelijk voor de Britten. Omdat het bod beter was. Yorkshire was bereid 13,5 miljoen euro in de kas van ASO te storten. Zoveel had het armlastige Rijsel er niet voor over.

ASO koos eieren voor haar geld en ze houdt het elan gaande waarop het Britse wielrennen tegenwoordig vaart. Mark Cavendish is een veelwinnaar in de Tour en Bradley Wiggins veroverde dit jaar in Parijs de eindzege. Bovendien is niemand het geweldige succes van de Grand Départ in Londen 2007 vergeten. Een miljoen mensen liepen uit om de helden op hun fiets te aanschouwen. Ook bij de Spelen in Londen was het wielrennen weer een publieke voltreffer.

De Tour 2014 blijft drie dagen in Groot-Brittannië. En opnieuw is Londen een etappeplaats. Van daar maakt de karavaan haar oversteek naar het Europese vasteland. Zo zou Rijsel toch nog een deel van de Tour kunnen meepikken. Rit vier arriveert in Bouvines, dat ligt op 15 kilometer van de Noord-Franse stad. Onderweg zouden de renners een paar kasseistroken voor de wielen krijgen.

En dan hoopt Ieper dat zij op woensdag 9 juli de aankomst van de vijfde etappe krijgen toegewezen. Die rit zou vertrekken in Rijsel en via Oostende richting Ieper gaan. Dat zou het resultaat zijn van langdurig lobbywerk van ex-premier en wielerfan Yves Leterme. Leterme hoopte om Ieper in 2012 al in het etappeschema van de Tour te krijgen. Dat het 2014 wordt, past in de evenementenstroom van 2014 in Ieper, wanneer het begin van de eerste wereldoorlog zal worden herdacht.

Yves Leterme, die gisteren nog contact had met organisator ASO, wil het nieuws niet bevestigen of ontkennen. "Afgesproken is dat we op gepaste tijd zullen communiceren. Maar Ieper blijft kandidaat." Op 17 januari houdt ASO twee gelijktijdige persconferenties in Leeds en Parijs, waarbij meer uitleg zal worden verstrekt.