Direct naar artikelinhoud

'Belgisch fiscaal beleid is stimulerend voor ons'

'We zitten hier goed in België. Het is misschien niet populair om het te zeggen, maar België is een van de beste landen ter wereld om te investeren. Het fiscaal klimaat is stimulerend voor ons.' Dat zegt Tom Heyman, CEO van Janssen Pharmaceutica.

Heyman opende het gloednieuwe distributiecentrum van Janssen Pharmaceutica in La Louvière. Voor de officiële opening waren een 200-tal genodigden opgedaagd, onder wie premier Elio Di Rupo.

De logistieke hub in La Louvière vervangt 15 regionale distributiecentra en wordt de draaischijf voor Europa. Een investering van 49 miljoen euro ging ermee gepaard, goed voor 115 jobs.

De nabijheid van de luchthaven van Charleroi en van een ander distributiecentrum van moederbedrijf Johnson & Johnson speelden een rol in de keuze voor Wallonië. "En ook belangrijk: de Waalse regering heeft 11 miljoen euro toegestoken in het kader van het Marshall-plan", zegt Heyman.

Daar pikte Jean-Claude Marcourt, Waals minister van Economie, graag op in: "Het plan werpt vruchten af. Deze investering is een teken dat we niet fatalistisch moeten doen, maar gewoon blijven werken."

Federale huishouden

Volgens Heyman is België een van de beste landen om te investeren in farmaceutisch onderzoek en medicijnproductie. "Het fiscaal klimaat is stimulerend voor ons." Een uitspraak die kan tellen na een periode waarin het beleid van de huidige regering door enkele ondernemers als 'marxistisch' werd bestempeld.

"Ik begrijp de frustraties, maar ik zou nooit zo ver gaan. Ik sta niet achter die uitspraak. Het is een moeilijke economische omgeving en je moet begrijpen dat de regering geconfronteerd wordt met significante problemen", verklaart Heyman.

"De overheid heeft de taak het federale huishouden op orde te houden, maar tegelijkertijd moeten sommige zaken bespreekbaar gemaakt worden. Ik zou ook liever de loonlasten zien dalen. Maar het is complexer dan dat."

Intussen wordt de farmasector in ons land wel in de watten gelegd, met de notionele intrestaftrek en de voordelige fiscale behandeling van inkomsten uit octrooien en de kosten voor onderzoek en ontwikkeling. Tijdens een toespraak benadrukte premier Elio di Rupo nog dat de aanwerving van farma-onderzoekers in het kader van de relancestrategie nog goedkoper zal worden.

"Dat alles samen zorgt dat niet alleen wij maar ook andere bedrijven, zoals Pfizer, GSK en Baxter investeren en blijven investeren. Wij hebben twee jaar geleden 130 miljoen euro geïnvesteerd in Geel, de grootste investering van de groep in België. En nu deze", zegt Heyman.

"De regering voert een gericht beleid en maakt keuzes. Ze ziet ook in waar de economie naartoe gaat en stelt de vraag of we ons niet steeds meer moeten toeleggen op activiteiten met een hoge toegevoegde waarde. België behoort tot de grote jongens in de farmasector en daar moet op voortgebouwd worden."

Enkele cijfers: 11 procent van de Belgische export komt op het conto van de farmasector. En België tekent als klein land voor 12 procent van de farmaceutische export van alle OESO-landen samen. De farmaceutische sector stelt in ons land zo'n 30.000 mensen tewerk, van wie 4.000 bij Janssen Pharmaceutica.

"Ik vergelijk vaak met Nederland, waar de farma-industrie zo goed als verdwenen is. Hier is men blijven investeren ondanks de economische crisis."

Stabiliteit

Maar Heyman waarschuwt ook. "België is niet het enige land dat stimuli uitwerkt om bedrijven aan te trekken. Het is een constante strijd. Mijn vraag naar de overheid is dan ook om stabiliteit te bieden. Dat is voor moederbedrijf J&J belangrijk. Dan kunnen met goeie argumenten naar de VS trekken om een investering los te weken."

Toch kan je de notionele intrestaftrek bezwaarlijk stabiel noemen. "Het is een moeilijk onderwerp. Als men die afschaft, dan verdwijnen hele financiële stromen naar het buitenland", denkt Heyman.

"Italië heeft een gelijkaardig systeem. En het vraagt niet veel inspanning om die financiële diensten te verschuiven. De notionele intrest biedt heel wat werkgelegenheid aan hooggekwalificeerde mensen die allemaal belastingen betalen. Daar zit een hele industrie rond."