Direct naar artikelinhoud

Lions veroveren vijfde plek op WK

Met hun sterkste wedstrijd van het toernooi sloten de Red Lions het WK op een positieve noot af. Olympisch kampioen Duitsland ging in de strijd om de vijfde plaats met 4-2 de boot in. "Het heeft enkele dagen geduurd om de jongens mentaal weer klaar te stomen, maar tegen Duitsland speelden we helemaal bevrijd", zegt bondscoach Marc Lammers.

De Belgen begonnen nochtans met een stevige handicap aan hun laatste wedstrijd in Den Haag. Felix Denayer had nog steeds last van oorsuizingen en zat samen met Elliot Van Strydonck, die een kleine ingreep aan de meniscus moet ondergaan, in de tribune. Minder wisselmogelijkheden dus voor bondscoach Lammers, maar zelfs met zestien tegen achttien hadden de Belgen het betere van het spel. "Gelukkig hadden we net vijf dagen rust achter de rug en stond iedereen fysiek weer helemaal scherp", zegt Xavier Reckinger.

In de eerste helft vielen twee strafcornerdoelpunten. Zeller opende in de zeventiende minuut voor Duitsland, zeven minuten later scoorde Tom Boon zijn vijfde doelpunt van het toernooi.

Tanguy Cosyns deed niet onder voor zijn collega-strafcornerspecialist en knalde kort na de pauze ook zijn vijfde WK-doelpunt tegen de netten (2-1). Een kwartier voor het eindsignaal kwamen de Duitsers weer op gelijke hoogte. Niet voor lang, want een knappe combinatie tussen Sébastien Dockier en Jérôme Truyens werd door Florent Van Aubel, die gisteren zijn honderdste A-cap vierde, afgewerkt.

Even leek Cédric Charlier nog roet in het eten te gooien toen hij een Duitse speler domweg met de stick tegenhield en de resterende tien minuten van de wedstrijd met geel naar de kant moest. Vijf minuten voor affluiten nam Dockier met een prachtgoal - uit een scherpe hoek schoot hij keihard hoog in doel - alle twijfels weg: 4-2.

"Ja, dit is wellicht mijn mooiste goal ooit", lacht Dockier. "Deze zege tegen Duitsland doet de teleurstelling omtrent het missen van de halve finale ietwat verteren. Dat wrange gevoel bleef toch enkele dagen hangen. We hebben de voorbije dagen veel gepraat en waren mentaal helemaal klaar om de strijd aan te gaan. In dat laatste is het aandeel van psycholoog Jef Brouwers niet te onderschatten. We staan vijfde op de wereldranglijst en eindigen vijfde op het WK: dat is toch nog mooi."

"We speelden helemaal bevrijd en met veel energie: dan zie je tot wat België in staat is", zegt bondscoach Lammers. "Nu moeten de jongens genieten van een verdiende vakantie en dan is het weer focussen op de volgende grote evenementen. In december spelen we de Champions Trophy in het Indische Bhubaneswar en in 2015 volgen twee belangrijke afspraken: in juni moeten we een ticket voor Rio grijpen tijdens de halve finale van de World League in Brasschaat en in augustus staat het EK in Londen op het programma."

De wereldtitel ging uiteindelijk naar het indrukwekkende Australië dat in de finale Nederland helemaal wegspeelde: 6-1. Bij de vrouwen waren de rollen omgekeerd: Nederland versloeg de 'Hockeyroos' van bondscoach Adam Commens met 2-0. Het brons was twee keer voor Argentinië.