Direct naar artikelinhoud

'Vlaamse regering zit met DNA-fout'

Over de begroting zijn ze het niet eens. Eric Van Rompuy (CD&V) looft het evenwicht, Lode Vereeck (LDD) trekt het in twijfel. Maar voor de verwezenlijkingen van de Vlaamse regering zijn ze eensgezind onverbiddelijk.

Voor de ene waren het zijn last five years, voor de andere de eerste vijf. De ene controleerde de regering vanuit de meerderheid, de andere vanuit de oppositie. Maar Van Rompuy en Vereeck zijn allebei even kritisch. Voor de jongste begroting van deze Vlaamse regering waarvan de bespreking vandaag start in het Parlement, voor de regering in het geheel. "De files zijn alleen maar langer geworden, dat is de smet op het blazoen van deze regering."

Minister-president Kris Peeters (CD&V) en minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) staan achter hun begroting. Maar het Rekenhof en de Vlaamse adviesraad SERV denken daar heel anders over. Wie heeft gelijk?

Van Rompuy: "Wat men vooropgesteld had, is verwezenlijkt. We hebben een begroting in evenwicht. Maar dat wil niet zeggen dat deze regering structureel zwaar heeft bespaard. Deze legislatuur zijn de reële Vlaamse uitgaven gestegen met 0,5 procent, de federale primaire uitgaven daalden met 1 procent. De financieringswet evolueert dusdanig dat Vlaanderen de jongste jaren veel middelen heeft."

Vereeck: "Dat is exact wat de oppositie nu al vier jaar zegt. Er zijn wel enkele positieve punten. Er gebeurden inspanningen op het vlak van scholenbouw, sociale woningen, onderzoek en ontwikkeling, kinderopvang en gehandicaptenzorg. Maar het begrotingsevenwicht is onevenwichtig."

De begroting is volgens u niet echt in evenwicht?

Vereeck: "Er zijn een pak eenmalige inkomsten die worden gebruikt voor lopende uitgaven. Er zijn wel inspanningen geleverd op het vlak van gehandicaptenbeleid en de wachtlijsten, maar die waren duidelijk niet voldoende. Dan heb je ook nog het gebrek aan buffers waardoor er geen stootkussen is voor tegenvallers. In de komende legislatuur loopt de schuld bovendien op met 2,4 miljard euro als we niks doen."

Van Rompuy: "Ach, eenmalige maatregelen zijn van alle tijden. Buffers maken om buffers te maken heeft geen zin. Maar waar ga je de ruimte halen? Zeggen dat er niet structureel bespaard wordt en tegelijk dat er structurele noden zijn, is contradictorisch."

Het lijkt soms alsof de federale regering in twee jaar tijd meer heeft gerealiseerd dan de Vlaamse de afgelopen 4,5 jaar.

Van Rompuy: "Er zijn een reeks erg zwakke punten. Pascal Smet (sp.a) heeft als minister van Onderwijs een uitermate zwakke prestatie geleverd. Hij heeft heel weinig hervormingen kunnen doordrukken. Er is een masterplan voor het secundair onderwijs, maar dat is niet uitgevoerd. Daarnaast heb je de hele mobiliteitsknoop waar we niet verder in geraakt zijn. Ik denk ook aan grote dossiers als Uplace. Aan de grote werven is deze regering niet toegekomen."

Vereeck: "Er zit geen spade in de grond. De files zijn alleen maar langer geworden, dat is de smet op het blazoen van deze regering. Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat er heel wat in de steigers staat. Maar het mag duidelijk zijn dat er een DNA-fout zat in deze regering."

Jullie moeten allebei vechten voor jullie politiek overleven. Hoe zien jullie de toekomst?

Van Rompuy: "Tja. In mijn kieskring Vlaams-Brabant is er gekozen voor de nieuwe gezichten: Koen Geens trekt de Kamerlijst, Peter Van Rompuy (zoon van broer Herman, AVB) de Vlaamse. Voor de rest van de lijst moet nu de mix gemaakt worden zodat ook de vrouwen aan bod komen, het ACW, de regio's, enzovoort. Het is me nog niet duidelijk of ik een van die plaatjes zal passen. De inspanningen in het Parlement tellen niet mee bij lijstvorming."

Vereeck: "Ik werk hard in het Vlaams Parlement en met heel erg veel plezier en passie. Als de mogelijkheid er is om politiek actief te blijven, zal ik die kans met twee handen grijpen."

De kans dat u met LDD herkozen wordt is nihil. Hebt u al contact met een andere partij?

Vereeck: "De kaarten liggen inderdaad niet gunstig voor LDD. Ik heb de oprechte bedoeling om deel te nemen aan de verkiezingen, maar het is me nog niet duidelijk wat daar de beste formule voor is."

Van Rompuy: "Dat probleem heb ik tenminste niet, ik ben CD&V'er tot der dood. (bulderlacht) Voor deze legislatuur was ik ervan overtuigd dat het mijn laatste vijf jaar was. But now the end is near... Als ik niet herkozen word, zou me dat heel erg spijten. Stel u voor dat ik aan de kant zou moeten staan tijdens de campagne, ik zou het besterven. Ik wil zo graag voortdoen, dit is mijn leven.

"Ik hoop voor Lode ook echt dat hij een stal vindt waar hij zijn politieke carrière voort kan zetten. Hij is veruit een van de beste parlementsleden die ik in dertig jaar heb meegemaakt. Ik ben het niet altijd met hem eens, maar dat mag echt wel eens gezegd worden."