Direct naar artikelinhoud

RVA vordert 'onterechte' werkloosheidsuitkeringen terug

Vorig jaar betaalde België 87,5 miljoen euro aan werkloosheidsuitkeringen uit voor mensen die er geen recht op bleken te hebben. 'Maar het gaat niet per se om fraudeurs', benadrukt de RVA.

In 2016 besliste de Rijksdienst voor Arbeidsbemiddeling (RVA) om voor meer dan 87,5 miljoen euro aan werkloosheidsuitkeringen terug te vorderen, waarvan 39 procent uit Vlaanderen en 44,2 procent uit Wallonië. Het gaat dan om uitbetaalde werkloosheidsuitkeringen die achteraf onterecht bleken.

In principe probeert de RVA dit in eerste instantie zoveel mogelijk te vermijden. "Zowel de RVA als de uitkeringsinstellingen doen vooraf een grondige controle", legt minister van Werk Kris Peeters (CD&V) uit.

"Voor een terugvordering achteraf zijn verschillende redenen mogelijk. Het kan bijvoorbeeld dat iemand zijn uitkering moet terugbetalen, omdat hij met terugwerkende kracht een ziekte-uitkering krijgt. Of bij de belastingaangifte blijkt dat de inkomsten uit zelfstandige nevenactiviteiten te hoog liggen om recht te hebben op een werkloosheidsuitkering", vult Peeters aan.

"Soms is het ook gewoon een vergissing. En is er sprake van bedrog, dan volgt een terugvordering met daarbovenop nog een sanctie."

Fraude

Hoeveel gevallen van fraude er elk jaar ontdekt worden, houdt de RVA niet bij in zijn statistieken. "Enkel per dossier", klinkt het daar.

Vlaams Belang-politica Barbara Pas, die de cijfers had opgevraagd, kan het niet begrijpen. "Zoveel extra werk kan dat toch niet zijn, als dat in individuele dossiers al bijgehouden wordt?"

Maar ook volgens de minister brengt dat veel extra werk met zich mee. "En op vlak van controle biedt het eigenlijk geen meerwaarde."

De RVA benadrukt dat het bovendien niet altijd evident is om te zien of er kwaad opzet in het spel is. "Als iemand geen kruisje heeft gezet op zijn stempelkaart, voor een dag dat hij gewerkt heeft: is dat dan altijd kwaad opzet of gaat het soms ook om een vergetelheid?"

Fraude of niet, 87 miljoen euro is geen kleine som om te terugvorderen. Onderzoeker Frederic De Wispelaere (KU Leuven) relativeert enigzins: "Ook al gaat het hier 'maar' om 1,5 procent van het budget voor werkloosheidsuitkeringen, het blijft een hoog bedrag. Maar het is wel een stuk minder dan in 2015, toen er ruim 103 miljoen te veel werd uitbetaald."

In 2016 werd een kleine 72 miljoen aan onterecht verkregen uitkeringen, voornamelijk voor werkloosheid, terugbetaald, al zit daar ook geld bij dat al eerder werd teruggevraagd. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld afbetalingen lopen over meerdere jaren, omdat ze het geld niet in één keer konden ophoesten.