Direct naar artikelinhoud

Massaprotest op Filipijnen nadat politie tiener doodschiet

Op de Filipijnen zijn duizenden mensen op straat gekomen uit protest tegen de executie van een zeventienjarige door de politie. Die werd op straat doodgeschoten in de beruchte drugsoorlog van president Duterte.

President Rodrigo Duterte voert op de Filipijnen een gewelddadige oorlog tegen drugsdealers, buitengerechtelijke executies incluis. Sinds hij veertien maanden geleden aan de macht kwam, zou de politie naar eigen zeggen 3.500 mensen gedood hebben bij antidrugsoperaties.

Volgens peilingen zou een grote meerderheid van de bevolking het beleid van de president steunen. Op de Filipijnen tiert de drugscriminaliteit welig en werkt justitie niet goed.

Maar de politie schoot vorige week een zeventienjarige jongen dood en dat leidt nu tot verontwaardiging bij de publieke opinie. De agenten zeiden aanvankelijk dat het om een drugsdealer ging die op de politie had geschoten tijdens zijn arrestatie. Beelden van een bewakingscamera die zijn opgedoken tonen echter hoe ze de ongewapende jongen meenemen en doodschieten.

Wake

Na een wake bij de familie van de jongeman thuis kwamen gisteren 3.000 mensen op straat. Op spandoeken vroegen ze "gerechtigheid" voor de jongeman en het "einde van de moorden op de armen". De betoging hield kort halt voor het politiekantoor waar de agenten werkzaam zijn die de jongeman hadden gearresteerd. De drie agenten die bij de arrestatie betrokken waren, zijn intussen geschorst.

President Duterte zei al dat de doders van de jongeman berecht zouden worden omdat "de oorlog tegen drugs geen vrijgeleide mag zijn om de wet te overtreden".