Direct naar artikelinhoud

'YouTube-pedofiel' vandaag voor rechter

Vandaag begint het proces tegen de Vlaamse internetpedofiel Yves D., die ongewild een YouTube-fenomeen was geworden nadat zijn slachtoffers hem ontmaskerden.

De Morgen bracht het verhaal eind vorig jaar naar buiten. De Vlaamse internetpedofiel was vorige zomer uitgegroeid tot YouTube-ster doordat tieners hun ongepaste gesprekken met de man hadden opgenomen en op de videosite plaatsten. Ze wilden elkaar voor de man waarschuwen en hem ontmaskeren.

In de video's, die soms meer dan honderdduizend keer waren bekeken, stelt de man uit Oost-Vlaanderen expliciete vragen aan de kinderen. "Zijn jullie besneden?" "Durf jij iets met mij?" Hij geeft uiteindelijk bevelen aan zijn slachtoffers, het overgrote merendeel jongens. "Toon je buik en doe je broek open." In één video was te zien dat hij zijn geslachtsdeel aan een jongen toont.

Hij leerde de jongens kennen via webcamsite Omegle, een Chatroulette-achtige website om met vreemden te praten via de webcam. De man kon zo jarenlang onopgemerkt talloze kinderen teisteren.

Sommige jongens gingen ver in hun strijd om de slechte bedoelingen van de man openbaar te maken. Ze deden op vraag van de man hun T-shirt en broek uit. Veel tieners speurden de man actief op, of probeerden met hem in contact te komen.

De 61-jarige pedofiel werd herhaaldelijk opgepakt door de politie en weer vrijgelaten onder strenge voorwaarden, maar ging aanvankelijk gewoon door.

Online grooming

Child Focus stelt zich burgerlijke partij op het proces. Voor hen is dit een principekwestie. "Dit is belangrijk omdat online grooming, met als bedoeling om minderjarigen seksueel uit te buiten, een onrustwerkende evolutie is", verduidelijkt Child Focus-woordvoerder Dirk Depover.

Online grooming is eigenlijk digitaal kinderlokken. Iemand probeert het vertrouwen van een kind te winnen, met als bedoeling seksueel contact te maken. De benaderde kinderen konden met hun filmpjes op YouTube precies de werkwijze van de Oost-Vlaming in kaart brengen. Het wordt interessant om te zien of de tientallen YouTube-video's als bewijs zullen worden gebruikt op het proces.

De organisatie, die strijdt tegen kindermisbruik, zal op het proces ook de stem vertolken van heel wat jongens en meisjes die geen klacht hebben ingediend tegen de man.

"We moeten tonen dat tegen online grooming wordt opgetreden", besluit de woordvoerder van Child Focus. "Niet alleen voor wie zich daaraan schuldig maakt, maar ook aan het grote publiek."