Direct naar artikelinhoud

Hollywood lokt filmmakers met subsidies

Hollywood is passé. Steeds vaker laten filmmakers het bekende deel van LA voor wat het is om elders goedkoper te gaan draaien. Om die stadsvlucht tegen te gaan komt Californië nu met 330 miljoen dollar subsidies over de brug.

Een film draaien in Hollywood. Al decennia lang is het de natte droom van duizenden acteurs, regisseurs en producers die dromen van een grootse carrière op het witte doek. De werkelijkheid is echter anders. Sinds een paar jaar trekt de ene na de andere film- en televisieproductie weg uit het magische Tinseltown. Filmen is er te duur geworden. De toestand is zelfs zo erg, dat het fenomeen een naam kreeg: de runaway production.

De een zijn dood is de ander zijn brood, beseffen ze elders, en dus grepen New Mexico, Georgia, North Carolina en Louisiana hun kans. Door belastingvoordelen toe te kennen aan bezoekende filmbedrijven, ontpoppen zij zich stilaan tot de nieuwste filmstaten. Zo werd het gelauwerde Breaking Bad in New Mexico opgenomen, en de sciencefictiontrilogie The Hunger Games in North Carolina. Erik Van Looy trok met The Loft dan weer naar het belastingvriendelijke New Orleans in Louisiana. Ook vaste waarden - denk aan de filmindustrie in New York, Canada en Nieuw-Zeeland - blijven het goed doen. Allemaal ten koste van Hollywood.

Dat er dringend iets moet veranderen, hebben ze intussen ook in Californië begrepen. Vorige week ondertekende gouverneur Jerry Brown in Sacramento een wet die het totaalbedrag voor subsidies aan de filmindustrie de komende vijf jaar zal verviervoudigen, tot 330 miljoen dollar per jaar. Volgens Tommy Carcetti, burgemeester van LA, gaat het om "een belangrijke investering in de toekomst van de middenklasse". De hele Hollywoodindustrie is immers goed voor tienduizenden jobs: van stuntmannen en kabeldragers tot costumières en geluidstechnici. Volgens een studie van het Milken Institute, een economische denktank, verloren tussen 2004 en 2012 al meer dan 16.000 mensen hun job in de Californische filmindustrie. Tijd om het tij te keren, aldus Brown en Carcetti. Hopen dat het ambitieuze film tax incentive program hen daarbij kan helpen.