Direct naar artikelinhoud

Spaanse baksteen kan op maag liggen

Nu spaargeld op de bank weinig of niets meer opbrengt, kopen steeds meer Belgen een zonnig gelegen tweede verblijf in Spanje. 95 procent van de kopers is gepensioneerd en betaalt zijn tweede optrekje cash.

Zowel investeerders als makelaars zijn ervan overtuigd dat vastgoed in Spanje een goede investering is. "Het leven is er goedkoper, de belastingdruk is er lager en je profiteert er van een (veel) aangenamer klimaat. Vliegtuigtickets naar Alicante zijn niet duur en je kunt er vanuit elke luchthaven komen op vrijwel elke dag van de week. De vlucht duurt maar twee uur", zegt Guido Beysen, manager van Masa Belgium.

Masa is een vastgoedkantoor dat zich uitsluitend bezighoudt met de verkoop en promotie van immobiliën in Spanje aan de Costa Blanca, Costa Calida en Costa Almeria. "Zo hebben mensen tenminste het genot van hun investering én de garantie van een meerwaarde, zeker met de actuele lage prijzen."

Door de crisis en de gigantische overcapaciteit van vastgoed zijn de vastgoedprijzen in Spanje sinds 2007 met 35 procent gedaald, meldtDe Tijd. Waren de Belgen nog goed voor 2 procent van de buitenlandse aankopen in Spanje in 2007, dan is dat percentage dit jaar gegroeid tot 7,5 procent. Vooral de Costa Blanca Noord (Alicante, Altea, Calpe), de Costa Blanca Zuid en de Costa del Sol (Malaga, Marbella) zijn in trek.

Gedupeerd

Lieven Pannecouque is een Belgische makelaar-fiscalist die bezig is met de verkoop van woningen aan de noordelijke en zuidelijke Costa Blanca vanuit de Spaanse kuststad Torrevieja. Hij spreekt van drie- tot vierduizend bezoeken per week vanuit Vlaanderen op zijn immobiliënwebsite, soms met pieken tot zesduizend. Wekelijks krijgt hij twee tot vier klanten over de vloer voor een effectieve verkoop.

"Voor 120.000 euro heb je makkelijk een kwaliteitsappartement van 80 m2voor twee personen", vertelt hij. "Dat is wel niet aan de kust. Veel mensen denken dat de appartementen met zeezicht hier voor het rapen liggen. Dat is al lang niet meer zo."

Volgens Carl Bruyninckx, zaakvoerder van een Century 21-kantoor dat gespecialiseerd is in vastgoed aan de Zuid-Spaanse Costa heb je dat zeezichtappartement met twee slaapkamers voor 150.000 euro.

Toch is het een gevaarlijke periode om vastgoed te kopen, waarschuwt Pannecoucke. Sinds de crisis uitbrak werden veel werven stopgezet, maar aan de Costa Blanca worden er sinds twee jaar weer evenveel projecten opgestart. Ze worden vaak op plan verkocht. Daar loopt het vaak mis, legt de makelaar uit.

"Iederéén wil tegenwoordig nieuwbouw kopen en mensen lopen regelrecht in de val. Ze laten zich verleiden door de lage aankoopprijs, maar om het even wie in Spanje kan optreden als makelaar. Dikwijls komt er geen advocaat of notaris aan te pas. Ik heb hier al aardig wat gedupeerden zien passeren."

Vaak worden appartementen verkocht die totaal niet aan de wettelijke vereisten voldoen. De aankoopakte strookt totaal niet met de realiteit, er is geen bouwvergunning afgeleverd. De energiecertificaten ontbreken. In Spanje is het ook zo dat de vorige eigenaar of bouwheer niet meer aansprakelijk is zodra het verkoopscontract getekend is. "Als al die formaliteiten ontbreken en er gebeurt iets tijdens de oplevering, dan kun je fluiten naar je geld."

De Spaanse overheid is zich van het probleem bewust. Sinds deze zomer is de wetgeving verstrengd en moeten verkopers een energiecertificaat voor kunnen leggen, alsook de zogenaamdecédula, een soort bouwkundig attest om een eigendomsakte op naam te laten overzetten.