Direct naar artikelinhoud

Scherpe internationale reacties op Noord-Koreaanse houding

Vanuit verschillende hoeken in de wereld zijn scherpe veroordelingen gegaan naar het communistische regime in Noord-Korea wegens het torpederen van het Zuid-Koreaanse marineschip. Alleen China, een stille bondgenoot van Noord-Korea, heeft Pyongyang niet nadrukkelijk veroordeeld, maar tot ‘terughoudendheid’ opgeroepen.

De Verenigde Staten noemden het een “daad van agressie” die ze scherp veroordelen, liet de woordvoerder van het Witte Huis weten. Hij had het over “een objectief onderzoek en wetenschappelijk bewijs”. De Amerikaanse president Barack Obama betuigde “zijn diepe medeleven” met zijn Zuid-Koreaanse collega Lee Myung-Bak en met het Zuid-Koreaanse volk. De VS boden bovendien hun steun aan Zuid-Korea aan “in zijn verdediging tegen andere daden van agressie”. Obama zei ook dat Noord-Korea zich door de aanval nog verder internationaal isoleert en dat de samenwerking tussen de buurlanden in de regio nog versterkt wordt door de Noord-Koreaanse provocaties. De Amerikaanse president liet er geen misverstand over bestaan dat Zuid-Korea op hulp zal mogen rekenen indien het door het noorden militair bedreigd zou worden. De Amerikaanse vloot in de Stille Oceaan is in geval van confrontatie in elk geval niet ver uit de buurt.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon noemde de conclusies “zeer verontrustend” en liet weten de zaak van nabij te volgen, zonder echter een verwijt aan het adres van Noord-Korea te sturen. “Onvergeeflijk” is de term die de Japanse premier Yukio Hatoyama gebruikte om de Noord-Koreaanse daad te omschrijven. Ook Groot-Brittannië en Australië hebben kritiek geuit.

China riep gisteren “tot terughoudendheid” op. “Alle partijen moeten hun kalmte bewaren en terughoudendheid aan de dag leggen (...) om een escalatie te vermijden”, verklaarde de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. “China maakt zijn eigen evaluatie van het onderzoek”, voegde hij eraan toe. Uiteraard heeft Zuid-Korea zelf de daad ook scherp veroordeeld.

Ondertussen blijft Pyongyang volharden dat het niets te maken heeft met de kwestie en dreigt het met een “algemene oorlog” in geval van sancties.