Direct naar artikelinhoud

De Block wil werkgevers laten opdraaien voor langdurig zieken

Beboet bedrijven die niet willen meewerken om een zieke werknemer weer aan de slag te helpen. Dat staat in een voorstel van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Binnen de regering bestaat er eensgezindheid, maar er blijven veel vragen over de uitwerking.

Het aantal langdurig zieken swingt in ons land de pan uit. In tien jaar tijd steeg het aantal werknemers en zelfstandigen die langere tijd out zijn met 50 procent. Sinds kort geeft de overheid meer geld aan ziekteuitkeringen dan aan werkloosheidspremies.

De regering-Michel is al sinds haar aantreden op zoek naar afdoende maatregelen om daar iets aan te doen. Minister van Volksgezondheid De Block heeft nu een plan uitgedokterd dat vandaag op de ministerraad wordt besproken.

Oplossingen zoeken

Werkgevers die te weinig meewerken om zieke werknemers weer op te nemen, zullen aankijken tegen een boete, zo schrijft De Tijd. De boetes zouden kunnen oplopen tot 4.000 euro. De bedrijven moeten bijvoorbeeld contact houden met hun zieke werknemers en samen met hen oplossingen uitwerken om hen weer aan de slag te helpen. Ze kunnen de werkomgeving aanpassen (minder lawaaierig bijvoorbeeld), een andere functie aanbieden of mogelijk maken om deeltijds te werken. Wanneer ze dat niet doen, worden ze bestraft. Kmo's zouden niet onder de regeling vallen, omdat ze niet altijd de mogelijkheden hebben alternatieven uit te dokteren.

Omgekeerd zullen zieke werknemers die niet meewerken aan hun re-integratie 5 tot 25 procent van hun uitkering verliezen. Voor alle duidelijkheid: wie echt zwaar ziek is, wordt ook met rust gelaten.

Discussie over kmo's

Binnen de regering bestaat consensus over het algemene principe. Maar over de concrete uitwerking leven nog heel wat vragen. Zo is nog niet duidelijk hoe hoog de boetes voor de werkgevers zullen zijn, noch hoe ze zullen worden geïnd. En staan die boetes wel in verhouding tot de sancties voor werknemers die een deel van hun uitkering verliezen? Dat laatste is een kwestie waar vooral CD&V op aandringt.

Daarnaast is er nog discussie over welke kmo's niet onder de regeling vallen. Open Vld wil dat bedrijven tot 50 werknemers geen sancties kunnen krijgen, N-VA legt de lat op 10 werknemers. Open Vld hoopt op een snelle landing, vooral CD&V staat op de rem. Een definitieve oplossing voor vandaag lijkt moeilijk.