Direct naar artikelinhoud

Alles lijkt te wijzen op verijdelde aanslag

Bij zes huiszoekingen in Anderlecht hebben speurders kalasjnikovs en politie-uniformen in beslag genomen en vier verdachten meegenomen voor verhoor. Twee van hen zijn aangehouden. Speurders gaan ervan uit dat de verdachten een aanslag wilden plegen.

Hun jongste broer zweet momenteel al een celstraf van zes jaar uit omdat hij beschouwd wordt als een IS-terrorist. Maar dat Saïd Saouti (31) uit Anderlecht een aanslag wilde plegen in Brussel, zoals de speurders vermoedden, konden ze nooit bewijzen. Bij een reeks invallen gisteren arresteerden elite-agenten nu ook twee jongere broers van Saïd Saouti. Zij werden met een indrukwekkend wapenarsenaal betrapt. "Voor een nieuwe aanslag in België of Frankrijk."

"De bondgenoten van Allah zijn mijn bondgenoten. De vijanden van Allah zijn mijn vijanden." Saïd Saouti stak zijn extremistische geloofsovertuiging niet weg toen het gerecht hem in de kerstperiode van 2015 oppakte. Ze hadden sterke aanwijzingen dat hij broedde op "een aanslag zoals in Parijs". Zijn vermoedelijke doelwitten: de Grote markt van Brussel, het vlakbij gelegen grote politiecommissariaat en met uitbreiding alle militairen en agenten in het Brusselse.

Ontstekingsmechanismen

Saouti dweepte op dat ogenblik openlijk met IS. Op zijn proces in november vorig jaar bleef er door een gebrek aan bewijzen van die aanslagplannen niets meer over. Toch stuurde de strafrechter in Brussel Saïd Saouti zes jaar naar de gevangenis wegens deelname aan activiteiten van een terreurgroep en het ronselen voor een terreurgroep.

Op dat proces kreeg overigens een tweede verdachte drie jaar cel. Net als Saïd Saouti was Mohamed Kerai (29) lid van de Kamikaze Riders, een Brusselse club van stuntmotorrijders. Saouti was in 2003 één van de oprichters van de motorbende. Onder de leden van die Kamikaze-rijders zaten onder andere de Vilvoordse broers Elouassaki, die banden hadden met Sharia4Belgium. Ze gingen in Syrië vechten.

Vrij recent kwamen de oudere broers van Saïd Saouti in het vizier van de antiterreurdiensten van de federale gerechtelijke politie. Volgens hen waren ze geradicaliseerd. De broers zouden samen met enkele anderen plannen hebben gehad voor een aanslag in ons land of in Frankrijk.

Eliteteams van de federale politie vielen in de nacht van dinsdag op woensdag binnen op adressen in Anderlecht. De speurders doorzochten vier woningen en twee garageboxen. Ze vonden daarbij drie kalasjnikovs, vijftien laders voor die oorlogsgeweren, een riotgun, drie handvuurwapens met munitie, vier ontstekingsmechanismen, twee kogelwerende vesten, een blauw zwaailicht, twee politie-uniformen, een uniform van de civiele bescherming en van een veiligheidsagentschap.

De politie arresteerde vier verdachten, onder wie twee oudere broers van Saouti - A. en K.. Zij zijn gisteravond aangehouden door de onderzoeksrechter, terwijl twee verdere verwanten na verhoor zijn vrijgelaten.

Ontsnappingstruc

De broers Saouti zijn oude bekenden voor de politie. In juni 2009 kreeg Saïd ook al zes jaar cel voor een reeks overvallen op restaurants. Daarbij gijzelde, bedreigde en bestal zijn bende personeel en klanten. Ook de andere broers Saouti doken al eerder op: een van de broers wandelde door de grote gevangenispoort van Vorst naar buiten door eenvoudigweg met kleren te wisselen met zijn broer K..

Ondanks hun criminele voorgeschiedenis is het gerecht zéker dat de gisteren gevonden AK47-machinegeweren niet bedoeld waren voor een nieuwe overval. "Ze wilden een aanslag plegen. In België of in Nederland. Waar precies en hoe: dat weten we zelf niet."

Het parket benadrukt dat dit onderzoek volledig losstaat van de aanslagen in Zaventem en Maalbeek - wat ook betekent dat de twee gevonden kalasjnikovs geen deel uitmaken van de nog altijd spoorloze wapens. Ook de mislukte terreuraanslag in het Centraal Station van vorige maand heeft niets te maken met dit dossier.

Bij het onderzoek tegen de broers Saouti en hun entourage zijn ook Franse politiediensten betrokken. Gisterochtend vielen zij om 3 uur binnen in een rijwoning in Wattignies, in het Noorden van Frankrijk. Buren zeggen dat de 42-jarige bewoner vluchtte langs de achtertuin. De politie kon hem twee straten verder inrekenen. Er is een link tussen hem en de mensen uit Anderlecht.