Direct naar artikelinhoud

Dan toch geen referendum over circulatieplan

Er komt wellicht geen volksraadpleging over het Gentse circulatieplan. Het ziet ernaar uit dat de tegenstanders onvoldoende geldige handtekeningen verzameld hebben.

Op 24 maart klopte IntelliGent Mobiel, een groep van handelaars en vrije beroepers gesteund door oppositiepartij N-VA, zich nog op de borst. Met 29.778 handtekeningen hadden ze de drempel van 25.812 geldige handtekeningen om een volksraadpleging af te dwingen ruim overschreden.

Volgens IntelliGent Mobiel veroorzaakt het circulatieplan verkeerschaos en schaadt het de handelszaken in de binnenstad, die moeilijker bereikbaar zijn met de wagen. De marge van 4.000 handtekeningen leek groot genoeg maar er bleken heel wat dubbele exemplaren bij te zijn. Sommigen zetten tot vijf keer hun krabbel.

Die dubbele handtekeningen zijn niet de enige reden waarom het vereiste aantal meer dan waarschijnlijk niet gehaald wordt. Zo tekenden er een pak mensen die niet in Gent gedomicilieerd zijn, of naar een andere gemeente verhuisden sinds ze hun handtekening zetten. Er zitten ook handtekeningen bij van mensen jonger dan 16, mensen die tekenden met een fictieve naam of met de naam van hun winkel.

De euforie van een maand geleden was al langer weggeëbd. Het was al een tijd duidelijk dat het nipt zou worden. "Het feit dat het zo lang duurt, geeft minstens aan dat er geen royaal overschot is", klonk het enkele dagen geleden bij het stadsbestuur. Gisteren bevestigden meerdere bronnen aan deze krant dat er wellicht enkele honderden geldige handtekeningen te kort zijn.

Ook N-VA leek de bui al te voelen hangen, zeker nadat Het Laatste Nieuws vorige week had bericht over het grote aantal dubbele handtekeningen. Fractieleider Elke Sleurs vroeg daarom maandag in de gemeenteraad om het vereiste aantal te verlagen. Volgens haar moet gekeken worden naar het bevolkingscijfer dat in het Staatsblad gepubliceerd is, en niet naar het bevolkingsaantal op de dag waarop de handtekeningen werden ingediend. Het stadsbestuur wou een polemiek vermijden en volgde Sleurs, waardoor het cijfer naar beneden werd bijgesteld tot 25.703. Het feit dat N-VA voor die 109 handtekeningen streed, is echter veelzeggend.

Maar ook na die daling blijkt de lat te hoog te liggen voor de tegenstanders van het circulatieplan. Er komt dus wellicht geen referendum. Gisteren wou niemand reageren omdat de allerlaatste handtekeningen nog gecontroleerd moesten worden. Vandaag vindt om 12 uur een persconferentie plaats waar het stadsbestuur meer uitleg geeft.

De Gentse meerderheidspartijen sp.a, Groen en Open Vld keken de afgelopen weken al met gemengde gevoelens naar een mogelijke volksraadpleging. Aan de ene kant hoopten ze dat die er niet zou komen, zodat ze gewoon kunnen doorgaan met het circulatieplan.

Maar tegelijk begonnen alle partijen zich steeds meer in te stellen op een referendum. De datum van 24 september circuleerde al. Ze hoopten zo hun project meer democratische legitimiteit te geven. "Als die volksraadpleging er komt, zullen we ook winnen. Zo krijgen we nog duidelijker steun voor het circulatieplan", zei een socialist in de paasvakantie.

De weg naar het referendum had heel wat voeten in de aarde. Vorige zomer al begon N-VA handtekeningen te verzamelen. Aanvankelijk maakte toenmalig fractieleider Siegfried Bracke zich sterk dat die er "kort na de zomer" zouden zijn. Maar het duurde een pak langer dan verwacht. Uiteindelijk diende IntelliGent Mobiel pas eind maart zijn handtekeningen in. Bij Groen wezen ze er fijntjes op dat zij bij de vorige volksraadpleging over de Belfortparking (in 1997) in amper twee maanden de vereiste handtekeningen bijeen hadden gekregen.

Het is niet zeker dat hiermee definitief het doek valt over het referendum. N-VA of IntelliGent Mobiel kan immers nog in beroep gaan bij de provincie, en een hertelling vragen.