Direct naar artikelinhoud

De Wever keert onderwijskar

Met N-VA aan het roer van de volgende Vlaamse regering komt de afgesproken hervorming van het secundair onderwijs er niet. Het was een verrassende nieuwskluif die N-VA-voorzitter Bart De Wever de kiesmeeting van zijn partij toewierp.

Geen brede eerste graad, geen afschaffing van het traditionele algemeen secundair onderwijs. Menigeen fronst de wenkbrauwen bij de 'surprise van de chef' die Bart De Wever zijn troepen gisteren in Brugge van op het spreekgestoelte aanbood. De N-VA gaat in tegen het akkoord dat ze mee sloot over het masterplan secundair onderwijs in de regering-Peeters. Volgens De Wever wordt geen afspraak geschonden. "Er werd enkel afgesproken een studie uit te voeren naar de haalbaarheid van die hervorming, en wij maken aan de kiezer onze positie bekend."

Toch kan moeilijk ontkend worden dat N-VA de kar keert. "Het masterplan gaat in een volgende regering de prullenmand niet in", verzekerde onderwijsspecialist Kris Van Dijck eind vorig jaar nog. Zo ziet ook Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) het: "Ik ben stomverbaasd. Dit is onbegrijpelijk. Het masterplan goedgekeurd met twee ministers van N-VA aan tafel. Je kunt niet zomaar zeggen dat je je daar niets van aantrekt."

Sp.a, de partij van onderwijsminister Pascal Smet, reageert even ontzet. Bruno Tobback: "Dit bewijst dat N-VA een onbetrouwbare partner is, als het gaat over goed bestuur. Jammer voor ons? Dit is vooral jammer voor de ouders en leerlingen van het beroeps- en technisch onderwijs, die ook recht hebben op excellent onderwijs."

Ook oppositiepartij Groen verzet zich. "Geen hervorming zou een historische vergissing zijn", meent Vlaams fractieleider Elisabeth Meuleman.

Open Vld verwelkomt de bocht wel. "Welkom op de Open Vld-lijn, Bart! Hoe voelt dat, zo'n 'sorry'?'", grapt Gwendolyn Rutten. "Open Vld heeft zich steeds verzet tegen de onderwijsbenadering van de Vlaamse regering. Met de verkiezingen in zicht zet Bart De Wever zich nu op dezelfde lijn."

Verhofstadtje doen

De onenigheid over onderwijs is illustratief voor een weekend waarin de strijd tussen N-VA en CD&V, elk met een partijmeeting in het Brugse Concertgebouw, oplaaide. Vlaams minister-president Kris Peeters daagde op het VTM-nieuws Bart De Wever uit om een-tegen-eenduel op tv aan te gaan. Peeters doet daarmee een 'Verhofstadtje'. Als belaagd premier deed Guy Verhofstadt (Open Vld) in 2007 dezelfde oproep aan uitdager en toenmalig minister-president Yves Leterme (CD&V). Dat tv-debat kwam er ook... en werd gewonnen door Leterme.

N-VA-voorzitter Bart De Wever laat de geworpen handschoen nu evenwel op de grond liggen. "Kris Peeters is niet mijn tegenstander", repliceert hij. De Wever wil de focus van zijn kiezers scherp op verzet tegen de federale regering houden. De Wevers entourage wijst erop dat er wel degelijk een debat gepland staat, op 11 mei in De zevende dag.

Het kamp-Peeters betreurt dat De Wever geen echt groot debat tussen de twee wil. Een eerder aanbod van VTM werd afgewimpeld door N-VA, dat wordt nu een debat met ook Maggie De Block (Open Vld) en Johan Vande Lanotte (sp.a) erbij.

De oproep van Peeters past in de koerswijziging die CD&V dit weekend inzette. Gedwongen door tegenvallende peilingen hebben de christen-democraten vol gekozen voor de aanval op marktleider N-VA. Hun positie is die van een voetbalploeg die een grote achterstand moet ophalen. Bij N-VA geldt het omgekeerde. Zij kunnen zich beperken tot verdedigen vanuit de zetel. Niet reageren op een aanval: de voorsprong is zo groot dat N-VA zich zelfs dat kan permitteren.