Direct naar artikelinhoud

Waar eet David Davidse

"Ik ga ongelooflijk graag uit eten. Dat heb ik altijd al graag gedaan. Voor mijn tiende verjaardag kreeg ik een speciaal cadeau van mijn vader. Ik mocht zelf kiezen en het werd een etentje in een tweesterrenrestaurant in Avignon. Ik eet zo graag dat ik soms, als ik weet dat het heel lekker gaat worden, alleen op restaurant ga. Zo kan ik mij helemaal concentreren op het eten. Zakenlunches zijn dan ook niet aan mij besteed.

"Een uitstekend restaurant is Le petit Zinc in Antwerpen. Daar gaan eten bezorgt je een waar gastronomisch orgasme. Hoewel ik de wereldkeuken apprecieer, blijft mijn favoriet toch de traditionele Belgisch-Franse keuken. De chef maakt er heel verrassende combinaties die er op het eerste gezicht wat bizar uitzien maar waar je je naderhand altijd van afvraagt waarom je ze niet zelf bedacht hebt.

"Heel lekker is ook de keuken in 't Spreeuwke. Die zaak wordt geleid door een echtpaar: mevrouw doet de zaal en meneer staat in de keuken. De gebakken kalfshersentjes en het geitenkaasje met nootjes in de oven zijn verrukkelijk. Het is een heel cultuurminnend koppel. Er hangt mooie kunst aan de muur en op de achtergrond klinkt een aangenaam muziekje. Decor is belangrijk voor mij. Het moet niet te deftig zijn - ik mag niet het gevoel hebben dat ik bekeken word - maar lekker eten aan een formicatafeltje en op een plastic stoeltje smaakt toch net iets minder.

"Heel handig voor een acteur met wisselende uren is Taverne du Passage. De keuken is er open tussen halftwaalf 's morgens en halftwaalf 's avonds en ze serveren de echte Belgische klassiekers: garnaalkroketten en met de hand bereide américain die aan tafel nog verder geprepareerd wordt of lekkere zuurkool.

"Als ik nood heb aan veel, rood vlees dan ga ik naar Pietrain aan de slachthuizen. Daar moet je niet met een vegetariër komen. Stierenkloten als voorgerecht en vervolgens een zesponder met frieten en béarnaisesaus. Heerlijk.

"Als laatste mag Brasserie van Loock niet ontbreken. Ik ben er gisteren nog gaan eten: een slaatje met kwartels, gestoofde peertjes en een balsamicovinaigrette gevolgd door fazant. Hoewel het 'brasserie' heet, lijkt het in niks op de traditionele brasseriekeuken. Geen lasagna's rechtstreeks uit de microgolf maar verse producten. Daar hou ik van."

Kim Herbots

Veemarkt 9, 2000 Antwerpen, tel. 03/213.19.08

Oude Koornmarkt 15, 2000 Antwerpen, tel. 03/232.34.78

Koninginnegalerij 30, 1000 Brussel, tel. 02/512.37.31 of 02/512.37.32

Lange Lobroekstraat 25, 2060 Antwerpen, tel. 03/236.51.62

Dageraadplaats 10-11, 2018 Antwerpen, tel. 03/235.01.58