Direct naar artikelinhoud

Vlaamse berbers zetten zich af tegen 'spiraal van geweld'

Berbers Platform Vlaanderen op de thee bij minister-president Dewael

Brussel

Eigen berichtgeving

'We moeten deze spiraal van geweld stoppen en de vrijgekomen energie gebruiken om het integratiebeleid eindelijk ten goede te keren." Dat was de boodschap van Mohammed Talhaoui en Farid Mohkless van het Berbers Platform Vlaanderen (BPV) bij een bezoek gisteren aan Vlaams minister-president Patrick Dewael (VLD). Zowel Dewael als het BPV omschreven de ontmoeting nadien als constructief.

Met de moord op de Marokkaans-Belgische jongeman in Antwerpen had de ontmoeting tussen Dewael en de berbers geen rechtstreeks verband. "De afspraak was al op 23 november geregeld", beklemtoont Bart Tommelein, woordvoerder van Dewael. In de nabije toekomst zullen ook andere allochtone woordvoerders voor een gesprek uitgenodigd worden. "We hadden de ontmoeting kunnen uitstellen maar we wilden ook niet de indruk geven dat de situatie in Antwerpen elke dialoog onmogelijk maakt."

Bij Dewael was men naderhand erg positief over het gesprek. "Het Berbers Platform staat open voor ons idee van inburgering", meent Tommelein. "Zij beseffen dat de verplichting om Nederlands te leren geen straf is maar een instrument voor hun eigen emancipatie." Dewael wil het BPV, naast heel wat andere partners uit de allochtone gemeenschap, betrekken bij de aangekondigde herziening van het minderhedenbeleid. "Wij zullen niet beweren dat het integratiebeleid van de voorbije vijftien jaar fantastische resultaten heeft opgeleverd." Ook bij het Platform niets dan positieve geluiden gisteren. "Dit kan de basis vormen van een goede samenwerking aan een toekomstig integratiebeleid", hoopt voorzitter Mohammed Talhaoui. Vooral de vaststelling dat Dewael de diversiteit binnen de allochtone gemeenschap wil erkennen, vindt Talhaoui hoopgevend. "Van de Marokkaanse allochtonen in België is 80 procent berbers en niet Arabisch", zegt hij. De familie van de vermoorde Mohammed Achrak is overigens van berberse afkomst. "De onderdrukking van de berberse gemeenschap is tot nu toe moedwillig uit het integratiedebat geweerd. De allochtone kaders die het beleid mee helpen uittekenen, zijn dan ook allemaal Arabieren."

Talhaoui voelt zich niet vertegenwoordigd door de Arabisch Europese Liga van Abou Jahjah. Hij veroordeelt de weigering van de AEL om een constructieve dialoog met de overheid aan te gaan, maar wil ook niet meedoen aan de demonisering van Jahjah. "Onze analyse loopt grotendeels gelijk. Ook wij klagen het manifeste en jarenlange non-beleid aan, waarvan de discriminaties in het onderwijs, op de werkvloer en in de politieaanpak de gevolgen zijn. Het verschil is dat wij de uitgestoken hand van de huidige beleidsvoerders niet willen negeren." (BE)

Mohammed Talhaoui: 'Wij willen uitgestoken hand niet negeren'