Direct naar artikelinhoud

'Onze fracties mogen het debat aangaan'

Echt opgewekt zag Jos Geysels er niet uit toen hij gisteren, een tweetal uur na Magda Aelvoet, de voltallige Wetstraat-pers over de vloer kreeg in het Agalev-hoofdkwartier. 'Ik heb al betere verrassingen meegemaakt', schamperde de sterkhouder van de Vlaamse groenen. Niet alleen moet Geysels de opvolging verzekeren, ook het politieke probleem is allerminst ontmijnd. Gisteren schoof hij de hete aardappel door: 'Hoe we ons nu gaan gedragen? Dat is aan onze fracties.'

Brussel

Eigen berichtgeving

Ruud Goossens

In hetzelfde gebouw waar Aelvoet maandag de handdoek in de ring besloot te werpen, stond Geysels gistermiddag de pers te woord. Met sombere blik wurmde hij zich rond halfeen tussen de camera's en flitsapparaten. Voor het eerst in zijn geschiedenis ziet Agalev een van zijn kopstukken ten onder gaan in een politieke crisis. Dat is een bijzonder bittere pil, gaf Geysels toe. "Iedereen kent mijn relatie met Magda Aelvoet... Ik heb al betere verrassingen meegemaakt. Ik ken haar al twintig jaar en zal haar nog minstens tien jaar blijven bewonderen voor die drie jaar dat ze minister was."

Geysels ontkende dat de vice-premier op het partijbureau maandagavond tot ontslag werd gedwongen. "Er is géén vraag geweest om op te stappen. Magda Aelvoet heeft zelf geoordeeld dat ze met een voor haar niet te hanteren dilemma geconfronteerd werd. Ze wilde de verantwoordelijkheid voor die beslissing van het kernkabinet niet ontlopen maar had problemen met haar overtuiging. De situatie was niet meer leefbaar. De voorbije dagen werd ze telkens opnieuw geconfronteerd met dat dilemma."

Net als Aelvoet benadrukte Geysels dat het ontslag niet meteen tot een regeringscrisis leidt. De groenen zijn niet van plan de rel over de wapenlicenties meteen tot regeringsniveau op te tillen. "Tijdens de volgende uren en dagen zullen we een opvolger zoeken om de continuïteit van het regeringswerk te verzekeren. Ik beschouw mezelf niet als een kandidaat. Maar deze partij heeft veel zwaargewichten."

Maar hoe gaat de partij het probleem van de wapenlicenties voor Nepal, India en Pakistan dan aanpakken? Als Aelvoet met een gewetensprobleem zit, betekent dat dan dat ook de kamerfractie de beslissing van het kernkabinet zal aanvechten? Geysels hoedde zich voor een positief antwoord, goed wetend dat een regeringscrisis dan niet veraf is. "Onze parlementsfracties hebben de opdracht gekregen om het debat aan te gaan. Onze houding is nog steeds dezelfde als vorige week vrijdag. Wij stellen ons ernstige vragen bij dit dossier."

Geysels ontkende dat Agalev met het ontslag van Aelvoet haar maagdelijkheid wilde herwinnen. "Deze partij is al twintig jaar en is haar maagdelijkheid dus al een tijdje kwijt. We stellen wel vast dat er de afgelopen dagen een aantal andere elementen zijn opgedoken. Kijk naar het verhaal over de houding van de Duitsers. Louis Michel zegt dat een goed geheugen belangrijk is. Ik ga ervan uit dat hij ook aandacht heeft voor nieuwe elementen." Hij hoopt dat zijn fractie daarmee niet alleen zal staan. "Ik hoor dat Laurette Onkelinx, toch een vooraanstaande dame in de PS, het debat zijn gang wil laten gaan. En ik heb SP.A-fractieleider Dirk Van der Maelen de afgelopen dagen toch ook een aantal bedenkingen horen formuleren. Ik hoop dat dat in het kamerdebat tot uiting komt."

'Ik ga ervan uit dat Michel ook aandacht heeft voor nieuwe elementen'