Direct naar artikelinhoud

Een virtuele wandeling door het museum

Het MuHKA bezoeken kan voortaan zonder de luie stoel te verlaten. Via internet of cd-rom is een virtuele wandeling door het hele museum mogelijk. Een wereldprimeur voor de museumsector, klonk het gisteren bij de persvoorstelling. 'Ik heb zelfs dingen gezien die ik niet in het echt gezien heb', zei directeur Flor Bex.

Antwerpen / Eigen berichtgeving

Rudy Pieters

Voor Flor Bex, de bijna gepensioneerde directeur van het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (MuHKA), is het altijd een frustratie geweest dat een catalogus nooit de ziel van een tentoonstelling kon vatten. Het blijven stilstaande beelden, die bovendien vóór de tentoonstelling gemaakt zijn. "Van de fysieke ervaring om door de tentoonstelling te lopen blijft niets over. Je kan wel aan iemand zeggen: dat was een mooie tentoonstelling vijf jaar geleden, maar je kan dat niet meer tonen."

Danny De Backer kwam de museumdirecteur ter hulp. De Boechoutse architect maakte met zijn eenmansbedrijf Interactieve Media Design een virtuele versie van het MuHKA. Dankzij de makkelijk te hanteren Quicktime-technologie geven tientallen digitale foto's, die het hele computerscherm vullen, je het gevoel dat je echt door het museum wandelt. Omdat het niet om video gaat, wordt de computer niet zwaar belast en schiet de wandeling goed op.

Als je bijvoorbeeld een overzichtsbeeld van een MuHKA-zaal op het scherm krijgt, kun je door eenvoudigweg met de muis te slepen de hele zaal rondkijken, in de richting en met de snelheid die je zelf wil. Duikt een interessant werk op, dan kun je daarop inzoomen. Je verplaatsen gebeurt door op een ander punt in dezelfde zaal te klikken. Van op die nieuwe plaats kun je eveneens rondkijken en in- en uitzoomen. Op die manier kun je de werken in de zaal vanuit verschillende gezichtspunten bekijken. Door op een deuropening te klikken ga je naar een volgende zaal.

Cruciaal in dit verhaal zijn de panoramische foto's. Om de volledige 360 graden weer te geven zijn telkens 18 foto's gemaakt en aan elkaar gelast. Hoe meer pano's je in een zaal mogelijk maakt, hoe echter het gevoel is dat de virtuele bezoeker krijgt. Voor de museumwandeling die De Backer gisteren demonstreerde, maakte hij 50 panoramische en 200 stilstaande foto's. Het resultaat is zeer fraai, al vond ik mijn rondkijkmogelijkheden af en toe te beperkt.

Zo'n virtuele museumwandeling vind je nergens in België, aldus De Backer. In het buitenland bestaat het wel, maar daar is de interactiviteit veel kleiner: vaak gaat het om filmpjes waarbij je amper of niet je loop- en kijkrichting kunt bepalen. "Er is geen enkel museum ter wereld dat op die manier, schermvullend, zijn collectie toont. Flor Bex toonde zich zeer enthousiast. "Ik heb zelfs dingen gezien die ik niet in het echt gezien heb, dingen die mij niet opgevallen waren toen ik voor de sculptuur stond."

Vanaf volgende week is het virtuele MuHKA op het internet te zien (www.muhka.be) en nu al kun je het op cd-rom kopen (599 frank of 14,85 euro). Omdat een cd-rom meer mogelijkheden biedt dan het tragere internet, is de scherpte op het schijfje veel groter en is er ook plaats voor tekstinformatie.

Voorlopig is het virtuele MuHKA een test, die het museum niets kost. Op een eerste wandeling loop je door het hele museum en zie je de ondertussen afgelopen tentoonstellingen van Mona Hatoum, Eddy Devos en James Lee Byaers. Een tweede, kleinere wandeling laat de huidige tentoonstelling van Tony Cragg zien. Op de website zal aanvankelijk alleen de eerste wandeling te zien zijn. Cd-rom-liefhebbers moeten voor elke wandeling een apart schijfje kopen.

Het is de bedoeling van elke nieuwe tentoonstelling een nieuwe virtuele wandeling te maken, maar omdat zo'n operatie algauw 300.000 frank (7.500 euro) kost, zal het museum telkens op zoek moeten naar sponsors, zegt Bex. De vorige wandelingen moeten dan logischerwijs beschikbaar blijven, zowel op het net als op cd-rom. Over vijf jaar zal de gepensioneerde Bex dan met de nodige bewijsstukken kunnen vertellen over die mooie Cragg-tentoonstelling in 2000.