Direct naar artikelinhoud

Geen WK voor Boonen na val in Vuelta

Het seizoen van Tom Boonen zit erop. Boonen viel gisteren in de vijftiende etappe van de Ronde van Spanje en brak daarbij een handwortelbeentje aan de duim van zijn linkerhand. Voor Boonen die zich in de Vuelta voorbereidde op het WK in Kopenhagen, komt zijn seizoen daarmee tot een vervroegd einde.

De reeks met tegenslagen houdt niet op voor Tom Boonen. Twee weken al rijdt hij in de Ronde van Spanje met een open wonde aan de bilnaad. Genezing zat er nog niet in. Maar gisteren dook Boonen alweer in de problemen. Boonen kwam ten val in de aanloop naar de Alto del Cordal, de laatste col voor het peloton aan de beklimming van de Alto de l'Angliru zou beginnen.

Boonen ging neer met een hoop andere renners. "Ik moet ongeveer in twintigste positie hebben gereden. In het peloton werd plots van de lijn afgeweken. Voor ik het besefte lag ik tegen de grond.."

Schade opmeten

De meeste renners stapten weer met schaafwonden op de fiets. Ook Tom Boonen krabbelde recht en wilde zo snel mogelijk weer verder koersen. "Ik wist meteen dat ik meer had dan een paar oppervlakkige verwondingen. Maar ik wilde de etappe uitrijden en na aankomst de schade opmeten."

In het medisch bulletin na afloop van de race kreeg Boonen niet eens een vermelding. Maar problematisch was zijn blessure wel. "Ik had de grootste moeite van de wereld om de finish te halen." Die lag gisteren op de top van de Alto de l'Anglirú, de steilste en meest gevreesde col van de hele Vuelta.

Boonen kwam binnen met een achterstand van ruim 23 minuten op ritwinnaar Cobo en stapte zo snel mogelijk in een auto van de ploeg die hem naar het ziekenhuis in Gijon bracht. Daar bleek zondagavond laat dat Boonen een breuk had opgelopen aan de scafoïde (handwortelbeentje). Daarmee is verder koersen onmogelijk. Boonen zal dinsdag niet meer aan de start verschijnen van de zestiende etappe en mag ook een kruis maken over de rest van het seizoen.

Erg ontgoocheld

De Belg bereidde zich in de Vuelta voor op het wereldkampioenschap dat over minder dan drie weken in het Deense Kopenhagen wordt gereden. Met Philippe Gilbert zou Boonen er de negenkoppige Belgische delegatie aanvoeren. "Ik voelde me elke dag beter worden. Met de conditie was niks meer mis meer. Dat scenario is nu helemaal omgeslagen. Ik ben erg ontgoocheld", liet Boonen nog weten.

Boonen rijdt in 2011 een ongelukkig seizoen. Successen in het voorjaar bleven uit. Boonen won een etappe in de Ronde van Qatar en was de beste in Gent-Wevelgem. In de Ronde van Vlaanderen eindigde hij vierde, in Parijs-Roubaix haalde hij het einde niet.

Een half geslaagd voorjaar trachtte Boonen in de Tour goed te maken, maar daar kwam hij na vijf dagen al ten val. Boonen reed nog twee dagen verder met een lichte hersenschudding, maar stapte op het einde van de eerste week op uit de Tour.

Via de Ronde van Polen en de Vuelta wilde Boonen zich voorbereiden op het WK waar hij hoopte wereldkampioen te kunnen worden. "Dat wordt mijn belangrijkste afspraak van het jaar", gaf hij gisteren bij de start in Avilés nog mee.

Boonen werd in zijn voorbereiding gehinderd door een pijnlijke open wonde aan de bilnaad. Maar was wel vast van plan om de Vuelta uit te rijden. "Ik heb deze Ronde van Spanje niet alleen nodig voor een goed WK. Het is ook de enige manier om goed aan het voorjaar 2012 te kunnen beginnen", zei Boonen.

Een valpartij gisteren maakte aan die plannen een abrupt einde.