Direct naar artikelinhoud

Gentse portiers niet blij met camera's boven hun hoofd

De stad Gent wil horecazaken voortaan verplichten om het doen en laten van hun portier op camera vast te leggen. Doel: de discriminatie door buitenwippers aan de deur een halt toeroepen. De portierssector voelt zich geviseerd.

Als het nieuwe politiereglement eind september groen licht krijgt van de gemeenteraad krijgen de portiers van de Charlatan en de Pallieter binnenkort een camera boven hun hoofd. Horecacoach Bart Ingelbrecht: "Als we nu melding krijgen over portiers die mensen weigeren op basis van hun huidskleur, stoten we vaak op een gebrek aan bewijs. Bemiddelingsgesprekken verzanden dikwijls in een welles-nietesverhaal."

De mosterd haalde Gent bij een federale wet uit 2010 die zegt dat alle horecazaken groter dan 100 vierkante meter en met portier verplicht een camera moeten hangen. In Gent zou de regel worden toegepast op alle zaken met portier, zo'n 25 in totaal. Echt veel officiële klachten over discriminatie door portiers zijn er niet, geeft schepen van Gelijke Kansen Guy Reynebeau (sp.a) toe. "Misschien dat sommige klanten sneller naar een meldingspunt stappen als er camerabewijs voorhanden is?"

Bij de café-uitbaters overheerst een dubbel gevoel. "Wij vragen al heel lang tevergeefs om camera's in de Overpoortstraat te installeren tegen de onveiligheid", vertelt Tim Joiris, baas van café de Pallieter. "Maar dan beslissen ze wel om camera's boven de portiers te hangen. Op zich ben ik voorstander, maar zelf heb ik nog nooit één klacht over mijn portiers gekregen."

De portierssector voelt zich langs zijn kant geviseerd. "Portiers worden aan een hele resem strenge regels onderworpen", zegt Tommy De Bruijn van Scorpions Security. "Waar gaat dat eindigen? Het probleem is dat er geen portiersvereniging bestaat om de belangen van de sector te verdedigen. Buitenwippers krijgen ook vaak af te rekenen met lastige klanten. Ik hoop dat de camerabeelden ook worden ingezet om portiers die ten onrechte worden beschuldigd vrij te pleiten."