Direct naar artikelinhoud

Premier Di Rupo ontstemd door ruzies binnen zijn partij

De strijd tussen socialistische kopstukken dwingt premier Di Rupo zich in dit gevoelig debat te mengen.

Uitspraken van prominente PS'ers als Jean-Claude Marcourt en Philippe Moureaux, over de toekomst van Wallonië en Brussel, brengen premier Elio Di Rupo in de moeilijkheden. De Franstalige socialisten zijn immers volledig verdeeld. Zowel Waals minister Marcourt als Brussels boegbeeld Moureaux gaven interviews zonder de eerste minister in te lichten. Dat geeft op zijn minst de indruk van chaos binnen de PS. Die indruk wordt nog versterkt omdat Thierry Giet, de opvolger van Di Rupo aan het hoofd van de PS, geen sterk profiel heeft.

Maandag na het partijbureau hield de premier een vergadering met een aantal PS-ministers. Volgens verschillende aanwezigen was Di Rupo kwaad over de uitlatingen van Marcourt. Die verzwakken volgens hem het premierschap. Marcourt blijft hoe dan ook bij zijn standpunt: "Brusselaars kunnen ook over hun toekomst nadenken", zei hij tegen Brussels minister-president Charles Picqué.

"Het is zeker niet het moment om interne ruzies te lanceren", waarschuwde Di Rupo. Hij vroeg Anne Poutrain, de kabinetschef van de PS, om aan een sterkere band tussen het Waals en Brussels Gewest te werken. Maar tegelijk toonde hij begrip voor de uitdagingen van Wallonië. "Binnen tien jaar moeten we echt vooruitgang hebben geboekt."