Direct naar artikelinhoud

WK in gevaar voor Arjen Robben

Het Nederlands elftal is in Johannesburg aangekomen zonder Arjen Robben. ‘De man van glas’ blesseerde zich zaterdag in de oefenwedstrijd tegen Hongarije (6-1) aan de hamstring. Beckham, Ferdinand, Ballack, en nu misschien Robben: er lijkt geen einde te komen aan de lijst van prominente WK-uitvallers.

Nederlandse stervoetballer dreigt zoveelste uitvaller te zijn in laatste rechte lijn naar Zuid-Afrika

Zondagavond luidde een eerste diagnose na een scan dat de blessure zou meevallen, maar de verwachting is dat Robben zeker de eerste fase van het wereldkampioenschap mist.

Iets over 9.30u zondagochtend is Oranje - zonder Arjen Robben - geland op het luchthaven van Johannesburg. Dik anderhalfuur later nam het gezelschap van spelers, technische staf en medewerkers zijn intrek in het Hiltonhotel in Sandton, één van de gegoede wijken van de stad. Het hotelpersoneel was voor de gelegenheid uitgedost in het oranje en trakteerde hun gasten op een enthousiast onthaal. Bondscoach Bert van Marwijk gaf zijn internationals de rest van de (stralende) dag vrijaf en traint deze ochtend een eerste keer op de prachtige velden van Witts University, op een steenworp van het hotel.

Terug naar zaterdagmiddag. Vijftig- duizend toeschouwers in de Amsterdam ArenA en naar schatting één miljoen televisiekijkers zagen Nederland een wervelende ‘uitzwaaiwedstrijd’ spelen tegen Hongarije. Roland Juhasz en zijn maats werden negentig minuten van het kastje naar de muur getikt door een elftal dat zelfs op de meeste cynici een diepe indruk maakte. Oranje bracht vooral na de rust fris en oogstrelend ééntijdsvoetbal, mét kansen en goals. De vroege treffer van Dzsudzsak was slechts een doekje voor het bloeden. Het werd een zesklapper, met treffers van Van Persie, Sneijder, Robben (2x), Van Bommel en Elia. De broeierige ArenA danste zwoel op het feestelijke afscheid van Oranje.

Tot minuut 87. Tot Arjen Robben als een blok tegen het gras viel. “Ik dacht meteen: het zal toch niet waar zijn hè”, vertelde Van Marwijk na afloop. “Dan ben je nóg zo voorzichtig geweest met Arjen. Ik liet hem vorige maandag tegen Ghana aan de kant en ook nu bleef hij één helft op de bank. Dit is echt verschrikkelijk.”

Robben was net hersteld van een lichte heupblessure. Zijn invalbeurt tegen Hongarije deed vermoeden dat hij precies op tijd fit was om straks in Zuid-Afrika één van de absolute uitblinkers te worden. Robben zette echter één hakje te veel... Kort voor tijd wilde hij op rechts de doorgespurte Van der Wiel bedienen met een passje achter het steunbeen. Onmiddellijk greep Robben naar de achterzijde van zijn linkerbil en viel kermend neer. De diagnose was voor iedereen snel duidelijk: hamstringblessure. Van Marwijk: “Arjen maakte een onnatuurlijke beweging - ik vraag me af of zijn hakje nu echt nodig was. Hij voelde blijkbaar een behoorlijke steek, ik vrees het ergste.”

Zaterdagavond stapte Oranje op het vliegtuig zonder de onfortuinlijke Robben, die de nacht doorbracht in een bed in het spelershotel in Amsterdam.

Anderhalf uur na de wedstrijd zat Robben met zijn mobiele telefoon aan het oor teneergeslagen in een stoel in de hal van het Ajaxstadion. De linkerbil was zwaar ingetaped en rondom de speler stond zijn familie met tranen in de ogen. Het bleek zaterdag onmogelijk om al meteen een echo te nemen van de blessure. Dat gebeurde gisteren in het Rotterdamse Erasmusziekenhuis. Een eerste diagnose luidde dat er een scheurtje in de hamstring zit, maar dat de blessure niet fataal is. Robben zou de selectie allicht toch nog achterna kunnen reizen. Bondscoach Van Marwijk wacht in elk geval nog met het oproepen van een vervanger. Teams hebben tot 24 uur voor de eerste wedstrijd de tijd om een geblesseerde speler te vervangen.

“De sfeer in het stadion was uitstekend”, deed Van Bronckhorst het verhaal aan de journalisten. “Maar dan kwam het moment van Robben en iedereen zag dat het mis was. Dit overschaduwt alles.” En Robin van Persie: “Alle spelers kwamen met zó een smoel in de kleedkamer. Dit is een doemscenario, jongens toch.” Ook Van Marwijk wist nauwelijks raad met zijn emoties: “We speelden een fantastische wedstrijd, maar ik had liever verloren met een fitte Robben. Voor mij is dit een enorme klap.”

The Flying Dutchmen leken klaar om een vooraanstaande rol te spelen in Zuid-Afrika. Met de Grote Vier (Van Persie, Robben, Van der Vaart, Sneijder) na de rust een halfuur samen in het veld, scoorde Nederland drie keer. De vele positiewissels, het intelligent lopen tussen de linies, de machtige controle over de bal en het ééntijdsvoetbal deden vermoeden dat Oranje echt wel grote ambities mocht koesteren.

Het uitvallen van Robben zet nu een domper op die vreugde: Nederland verliest meteen de snelheid, de flitsen én het scorend vermogen van zijn buitenspeler. Van Marwijk moet het wellicht stellen met één artiest minder, en dat kan straks wel eens het verschil maken tussen net-niet en net-wel.