Direct naar artikelinhoud

'Israëlisch leger trekt zich terug van Westoever'

RAMALLAH l De Israëlische premier Ehud Olmert en de Palestijnse president Mahmoud Abbas werken aan een principeakkoord. Een van de punten zou de terugtrekking uit de Westelijke Jordaanoever zijn.

Een Palestijns persagentschap publiceerde het document, dat een ontwerp zou zijn van enkele principes waarover Olmert en Abbas onderhandelen in het licht van de internationale vredesconferentie over het Midden-Oosten in november. Het stelt onder meer een graduele terugtrekking van Israël voor uit de Westelijke Jordaanoever, samen met de ontmanteling van de nederzettingen daar. Er zou een gedemilitariseerde Palestijnse staat opgericht worden binnen de grenzen zoals die waren voor de Zesdaagse Oorlog van 1967.

Jeruzalem wordt volgens het document in twee hoofdsteden opgesplitst. Het Joodse deel komt onder Israëlische soevereiniteit en een Arabische wijk onder Palestijnse. Speciale regelingen moeten de toegang tot de heilige plaatsen in Jeruzalem verzekeren, die onder een afzonderlijke administratieve autoriteit zullen vallen.

Er komt een "faire" oplossing voor het Palestijns vluchtelingenprobleem. Beide partijen zullen hun bereidheid verklaren om het conflict te beëindigen. Palestina wordt de thuisstaat voor het Palestijnse volk en Israël voor het Joodse volk.

Olmert en Abbas zijn al verschillende keren samengekomen om de top in november in de VS voor te bereiden en hopen alle meningsverschillen en -overeenkomsten te kunnen vastleggen. Abbas wil een substantiële overeenkomst die de moeilijke "finale statusproblemen" aanpakt en een specifiek tijdsschema voor implementatie vastlegt. Premier Olmert wil een document van een pagina dat enkel de principes vastlegt dat de basis vormt van een vredesakkoord, aldus bronnen bij de twee partijen.

Het document zou nog niet ondertekend zijn, wist een anonieme Palestijnse bron.