Direct naar artikelinhoud

Russen winnen zonder glans

Wat u moet onthouden van het oefenduel tussen Rusland en Slowakije? Dat onze WK-tegenstander er nog niet veel zin in heeft, en dat de doorsnee Rus voorlopig weinig last heeft van WK-koorts.

Zonnig avondje in Sint-Petersburg. Terrassen vol, het Petrovskij Stadion halfleeg. De nationale ploeg speelt er tegen Slovakije zijn voorlaatste match voor het naar Brazilië vertrekt, maar of dat de Russen bezighoudt? Nauwelijks tienduizend doen de moeite om een ticketje te kopen en de 'WK-helden' aan te moedigen.

Al hadden de thuisblijvers meer dan gelijk. Tegen Slowakije voetbalden de Russen negentig minuten lang aan een matig tempo en zonder veel inspiratie. Moeilijk ook wanneer het brein van de ploeg geblesseerd toekijkt vanuit de tribunes. Spelverdeler Roman Sjirokov kampte de laatste dagen met wat overbelasting en werd door bondscoach Fabio Capello gespaard.

Gezapig tempo

Voorin kreeg doelpuntenmachine Kerzjakov rust en mocht jong talent Kokorin nog eens opdraven. Verder nog experimentjes op de linkerflank en op de rechtsback. Het droeg allemaal bij tot een gezapige match waarin sommigen zich wel wilden tonen, maar de meesten zich vooral niet wilden blesseren.

Slowakije deed zijn werk als sparringpartner uitstekend. Het tempo niet te hoog opdrijven, niet te overtuigend in de aanval gaan en na zeventig minuten stoppen met lopen. De Belgische scout zal gisteren dan ook nauwelijks slimmer geworden zijn. Ook al omdat Capello de oefenpot tegen Slowakije aankondigde als een opstapje naar Algerije. "Deze ploeg doet alles wat de Algerijnen doen: compact voetballen en snel uitbreken over de grond." Capello kreeg gelijk. De Slowaken tikten zich bij momenten behoorlijk snel naar voor en brachten de Russische defensie sporadisch in verlegenheid. De Russen stelden daar veel druk tegenover, maar helaas ook veel slordigheden in balbezit. Gevolg? Nauwelijks kansen.

In de 82ste minuut - toen de Slowaken er al lang geen zin meer in hadden - mocht de ingevallen Kerzjakov volledig vrijstaand de 1-0 binnen- koppen. Rusland nipt gewonnen,

Slowakije nipt verloren. Iedereen tevreden. Niemand echt veel wijzer geworden.