Direct naar artikelinhoud

Koning Albert opnieuw behandeld voor huidkanker

Nog geen drie jaar na zijn vorige behandeling is koning Albert opnieuw onder het mes moeten gaan voor een huidtumor. Dermatologen noemen het een typisch fenomeen voor wie geregeld in de felle zon zit.

Albert, die vorige maand tachtig jaar werd, is voor de tweede keer in twee jaar en acht maanden behandeld voor een kwaadaardig gezwel. Op 17 november 2011 werd een tumor op zijn neus weggehaald in het ziekenhuis Saint-Luc in Brussel. Ook nu werd de koning behandeld voor een basocellulair epithelioma op de hoofdhuid, zo meldt het paleis in een communiqué.

Koningin Paola bleef bij haar man in het ziekenhuis. Hij mocht 's avonds al naar huis en herstelt nu op het kasteel Belvedère.

Een basocellulair epithelioma is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Je kunt het oplopen door acute, plotse blootstelling aan de zon. "Een deel is voorbeschikking maar de felle zon is een belangrijke trigger", stelt dermatoloog Thomas Maselis. De kans om de aandoening te krijgen, is één op de tien. Bij mensen ouder dan vijftig jaar is die kans twee zo groot. Volgens Maselis wordt het aantal gevallen in ons land geschat op 15.000 tot 18.000 per jaar.

"Het is een kwaadaardig gezwel omdat het blijft groeien als je het niet behandelt. Het is dus kwestie van er snel bij te zijn. Het is wel niet levensbedreigend en het zaait niet uit."

Dat de koning opnieuw behandeld wordt voor de tumor is normaal. "Als je er één keer voor behandeld bent geweest, heb je 30 procent kans om er binnen vijf jaar opnieuw een te krijgen. Voorkomen gaat niet, wel alert blijven en als er een nieuwe uitkomt, het zo snel mogelijk wegnemen."

Vandaag en de volgende dagen blijven Albert en Paola nog in Belvedère, volgende week gaan ze op reis. De bestemming is niet bekend. Het paar is niet van plan terug te keren om de nationale feestdag te vieren.