Direct naar artikelinhoud

Emoji worden weer een stuk diverser

Met een vrouw die een hoofddoek draagt, een moeder die de borst geeft en twee dinosoorten krijgen we er volgend jaar opnieuw een pak emoji bij. Unicode, de organisatie achter de symbooltjes, heeft 56 nieuwe emoji goedgekeurd.

De emoji met een hoofddoek komt er na een aanvraag van een Duitse tiener. Rayouf Alhumedhi, een Duitse met Saoedische roots, wou in een groepsgesprek vriendinnen een duidelijk emoticon geven, toen ze ontdekte dat er geen emoji met een hoofddoek beschikbaar is.

Uiteindelijk kwam ze terecht bij Unicode en diende ze enkele maanden geleden een aanvraag in. Unicode ging op de vraag in, die door Alhumedhi als volgt geargumenteerd werd: "In het tijdperk van digitalisering speelt beeld een cruciale rol. Met zulke grote verschillen in de wereld, moeten wij ook vertegenwoordigd worden."

Sandwich en kokosnoot

De hoofddoekemoji is een van de vele nieuwe gezichtjes die volgend jaar zullen opduiken. Daarnaast komt er onder meer ook een emoji van een man met een baard, een vrouw die borstvoeding geeft, een emoji die overgeeft en 'een geschrokken gezicht met ontploffend hoofd'. Voor het eerst zullen er ook genderneutrale emoji zijn: gezichtjes die jongen noch meisje zijn. Unicode wil dat iedereen zich in gezichtjes kan herkennen.

Ook het arsenaal aan dieren- en eetemoji wordt uitgebreid. Wie een sandwich eet of zin heeft in een kokosnoot zal daarvoor de gepaste afbeelding kunnen gebruiken. Ook zul je de gezichten van een giraf, ezel en egel kunnen gebruiken.

Liefhebbers van dinosaurussen krijgen meteen twee emoji: er komt eentje van een T-Rex en eentje van de sauropoda, waartoe onder meer de brontosaurus en brachiosaurus behoren.

De 56 emoji staan nu op de shortlist voor volgend jaar, al is het nog niet helemaal dat ze er ook allemaal echt komen. Ze moeten ook nog goedgekeurd worden door het emoji subcomittee.