Direct naar artikelinhoud

Vier nieuwe pedofilieklachten tegen Turnhoutse leraar

Het parket heeft nog vier misbruikklachten ontvangen over de 26-jarige zorgleraar die in Turnhout een zesjarig meisje van zijn school zou hebben aangerand. Daarmee komt de teller op vijf klachten tegen de man. Hij is inmiddels opgepakt.

Vrijdag alarmeerden ongeruste ouders de directie van de lokale Turnhoutse basisschool Parkwijk. Hun dochter zou misbruikt zijn door een 26-jarige interim-leerkracht. Hij was niet alleen actief in basisschool Parkwijk, maar ook in de twee andere vestigingen van de groep en in het verleden ook op andere scholen, waar hij vaak in contact kwam met kleuters. Het gerecht onderzoekt waar hij de voorbije jaren contact had met kinderen.

Intussen is er crisisoverleg opgestart, dat door de burgemeester van Turnhout, Erik Vos, wordt gecoördineerd. Gisteren werden twee infomomenten voor de ouders gehouden, vandaag volgt er nog een. "Het contact met de ouders was goed", zegt Vos. "Ze hadden open, duidelijke vragen waar we goed op konden antwoorden."

Draaiboek

Teams van het CLB, de Dienst Slachtofferhulp en het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling (VK) zijn nog de hele week aanwezig op de scholen om de leerlingen en leerkrachten bij te staan. Het Centrum voor Leerlingenbegeleiding Kempen (CLB) heeft voor zulke gevallen een draaiboek. "Wij zijn het gewoon in zo'n delicate omstandigheden te werken", klinkt het.

Raadkamer

"Het komt erop aan alles in een taal uit te leggen die de kinderen begrijpen", zegt Erik Van Dooren van het VK. "Ze weten meestal niet wat termen als 'misbruik' of 'pedofilie' inhouden. Het is onze taak om te capteren wat zo'n voorval met elk kind doet."

De samenwerking tussen alle instanties verloopt naar verluidt uitstekend. Het valt de hulpverleners op dat scholen steeds opener met dergelijke moeilijke situaties omgaan. "De scholen zijn zich steeds meer bewust van het feit dat professionele begeleiding in zulke gevallen noodzakelijk is", zegt Van Dooren.

De leerkracht is door de school op non-actief gezet. Hij verschijnt vrijdag voor de raadkamer.