Direct naar artikelinhoud

Zestig jaar oude resten Japanse zeevaarders teruggevonden

Voor de Vietnamese kust zijn zestig jaar oude stoffelijke resten van zestien Japanse zeevaarders teruggevonden. De boot van de Japanse zeelui zonk in 1945 bij een aanval van de Amerikanen, zo is gisteren uit officiële bron vernomen.

De lichamen zijn teruggevonden door een Vietnamese baggerfirma. Die wilde het scheepswrak, gelegen op zo'n twintig kilometer voor de kust, aan land brengen. "Midden juli hebben wij stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen teruggevonden en wij hebben die sindsdien in onze kantoren bewaard", aldus een zegsman van het baggerbedrijf.

"Wij hebben onze ontdekking meegedeeld aan de lokale autoriteiten in de hoop dat die ons snel zouden zeggen wat we moesten doen, want voor ons betekent deze vondst ongeluk", zo zegt de man van het baggerbedrijf.

De lokale autoriteiten verklaarden dat het Japanse bevoorradingsschip in januari 1945 zonk bij bombardementen die door het Amerikaanse leger werden uitgevoerd. Na een akkoord tussen de Franse koloniale autoriteiten en de Japanse troepen werd Vietnam in 1940 bezet door Japan. De Japanse troepen trokken zich terug na de atoombomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki in augustus 1945. (AFP)