Direct naar artikelinhoud

'Seks voor de wedstrijd? Lang leve de afzondering'

Het is een veelbesproken kwestie. Mag het of mag het niet voor een wedstrijd? GBA-clubarts Chris Goossens verzamelde twaalf profvoetballers en nam de proef op de som. De vaststelling? Seks op de dag voor een wedstrijd heeft wel degelijk een negatieve invloed op de sportieve prestaties. Goossens: 'Ik wil niets insinueren, maar de kans die Huysegems maandagavond aan het einde van de partij tussen Lierse en GBA heeft gemist... Lang leve de afzondering, zou ik zeggen."

Brussel

Van onze medewerker

Kristof Windels

De Italiaanse bondscoach Giovanni Trapattoni verbood tijdens het voorbije WK zijn spelers om tijdens de eerste ronde van het toernooi seks te hebben. Alles verliep goed tot in de achtste finale, waar de Azurri werden uitgeschakeld door Korea. Na de groepsfase had Trapattoni zijn spelers toegelaten 'met mate' te leven. Was het losbandige seksleven van de Italianen de oorzaak? Volgens velen wel, al zijn er die duidelijk een andere mening hebben over de combinatie van seks en topsport. Zoals bijvoorbeeld het Duitse zwemwonder Franziska van Almsick. "Seks heeft me altijd een geweldige boost gegeven", deelt ze mee op haar website. "Mijn opwarming voor de wedstrijd bestaat uit seks, liefst van al dan nog in het zwembad."

Terwijl de discussies over dit thema vaak hoog oplaaien, verscheen hierover volgens Chris Goossens, clubarts van GBA, tot begin dit jaar nog geen enkele wetenschappelijke studie. "Velen kwamen mij vragen wat mijn mening was. En ik moet toegeven dat ik er ook al twintig jaar over loop na te denken. Dus heb ik er maar onderzoek naar gedaan." Verspreid over de laatste zes maanden van de voorbije competitie onderwierp Goossens twaalf profvoetballers aan een aantal fysische testen, al dan niet in combinatie met seks de avond ervoor. "Ik moet toegeven dat ik niet lang heb moeten zoeken naar mijn proefpersonen", grapt Goossens.

In het eerste luik van het onderzoek, werd onderzocht of seks effectief het testosterongehalte van de sporters de hoogte in drijft. Mocht dat het geval zijn, is er sowieso een positieve invloed op de prestaties van de dag erna. Testosteron verhoogt immers de agressiviteit en spieropbouw bij de man en is een veelgebruikt dopingproduct.

Om dat te onderzoeken werd een weekprogramma opgesteld voor de proefpersonen. Elke dag werd een bloedstaal genomen, behalve op woensdag, de rustdag. Sommigen mochten op maandag seks hebben, sommigen op donderdag. Telkens werd de dag erna het testosterongehalte in het bloed gemeten, samen met de Sex Hormone Binding Globuline, een eiwit dat zich bindt aan testosteron in het bloed. En wat bleek? Een correlatie tussen seks en een verhoging van het testosterongehalte kon niet worden gevonden. Met andere woorden, seks voor de wedstrijd heeft geen invloed op het machogehalte van een voetballer.

In het tweede luik werd nagegaan wat de gevolgen zijn van een avondje vrijen op de sportieve prestaties van de volgende dag. Daarvoor werden de proefpersonen aan een loopproef op een loopband onderworpen, die om de drie minuten met een snelheid van 2 kilometer per uur werd versneld. Hierbij werd vastgesteld dat bij de testpersonen die seks hadden gehad de hoogste hartfrequentie sneller werd bereikt. Bovendien steeg de lactaatwaarde sneller. Met andere woorden: de speler verzuurde sneller. Deze verschijnselen komen voor wanneer een speler tot het uiterste gaat. De vraag borrelt dan op of voetballers tijdens een wedstrijd wel zover gaan. Een bijkomend onderzoek van Goossens wijst erop dat dat wel het geval is. Al is dat afhankelijk van de positie waarop die speler speelt. Zo zou een aanvaller 26,9 procent van de duur van een wedstrijd op zijn maximale inspanningsniveau presteren, terwijl dat voor een verdediger maar voor 8 procent van de speeltijd het geval is. De conclusie is volgens Chris Goossens duidelijk: "Als een aanvaller tijdens een wedstrijd wordt weggestuurd, twee dribbels moet plaatsen en nog een versnelling, heeft die meer kans dat zijn schot het doel zal missen als hij de dag ervoor seks heeft gehad. Op dat moment kan iemand die zich heeft onthouden dat tikkeltje dieper gaan dat nodig is om het verschil te maken. Ik wil niets zeggen, maar de kans die Huysegems maandagavond aan het einde van de partij tussen Lierse en GBA heeft gemist, zou wel eens daaraan kunnen liggen. Lang leve de afzondering, zou ik zeggen."

Of het onderzoek van dokter Goossens representatief is voor de werkelijkheid is echter zeer de vraag. Zo werden maar twaalf profvoetballers onderzocht en werd geen rekening gehouden met mentale factoren. En wat met de manier waarop dan? Zo gaf Ronaldo ooit aan dat "seks een paar uur voor de wedstrijd zijn sleutel tot succes is". Met de volgende bijklank welteverstaan: "Als de man eerder passief blijft tijdens de vrijpartij en gewoon geniet van de ervaring zal hij bijzonder relaxed en gelukkig zijn. Wat hem een oprisping van energie kan bezorgen."

De theorie werd echter niet getest op vrouwen en ook niet op andere sporttakken. Goossens: "Ik denk dat het effect bij andere balsporten ongeveer hetzelfde is. Wielrennen daarentegen is niet te vergelijken. Bij sprinters misschien wel, maar bij klimmers zijn de inspanningen te lang om een vergelijking te maken." Bij GBA is men alvast overtuigd van de bevindingen van dokter Goossens. "Geen enkele speler heeft daar nog seks voor een wedstrijd na mijn onderzoek."

Dokter Chris Goossens: 'Geen enkele GBA-speler heeft nog seks voor wedstrijd na mijn onderzoek'