Direct naar artikelinhoud

Vande Lanotte ziet Descheemaecker liever vertrekken bij NMBS

De NMBS mag wat sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte betreft best geleid worden door een liberaal. Maar dat kan dan niet Marc Descheemaecker zijn, zegt Vande Lanotte in een interview met De Tijd dat vandaag verschijnt. "De NMBS mag voor mij geleid worden door iemand die geen enkele binding heeft met onze partij, op voorwaarde dat het een bekwame kandidaat is met een visie die aanleunt bij de onze. En dat mag een liberaal zijn", luidt het. "Alleen heeft de huidige topman, Marc Descheemaecker, een visie die ingaat tegen de mijne."

Descheemaecker zweert immers bij internationale expansie en goederentrafiek, meent Vande Lanotte. "Terwijl ik vind dat het binnenlands reizigersvervoer de corebusiness moet zijn."

Momenteel hebben de spoorwegen drie bazen. De PS'er Luc Lallemand, de liberaal Descheemaecker en Jannie Haeck, de oud-kabinetschef van Vande Lanotte. Nu de spoorwegen naar een tweeledige structuur gaan, moet er gesnoeid worden in de postjes. Sp.a trok steeds de kaart van Haeck, maar daartegen verzette Open Vld zich mordicus. De socialisten legden daarom een tabula-rasascenario op tafel en stelden een nieuwe naam voor: die van Ellen Joncheere. De kans dat zij het alsnog zal halen is quasi onbestaande nu er commotie is ontstaan over haar cv.

Eind deze maand komt de regering opnieuw samen over het dossier. Het is de bedoeling dat er dan eindelijk knopen worden doorgehakt.