Direct naar artikelinhoud

Kliklijn Geert Wilders brengt Rutte in het nauw

De Nederlandse premier Mark Rutte krijgt scherpe kritiek omdat hij weigert afstand te nemen van een kliklijn voor overlast door Oost-Europeanen. Het initiatief voor het meldpunt kwam van Geert Wilders, die gedoogsteun verleent aan de regering-Rutte. Europa reageerde al verbolgen.

'Oost-Europeanen steeds crimineler.' 'Pak de zwarte markt aan.' 'Bendes slaan in landelijk gebied toe.' Het zijn slechts enkele van de ronkende krantenkoppen waarmee het meldpunt middenenoosteuropeanen.nl opent. "Deze massale arbeidsimmigratie leidt tot veel problemen", heet het volgens de PVV, de partij van Geert Wilders. "Overlast, vervuiling, verdringing op de arbeidsmarkt en integratie- en huisvestingsproblemen... Heeft u overlast van MOE-landers? Of bent u uw baan kwijtgeraakt aan een Pool, Bulgaar, Roemeen of andere Midden- of Oost-Europeaan? Wij willen het graag horen."

En dat allemaal, zo meldt de website nog, omdat sinds 1 mei 2007 er vrij verkeer van werknemers is tussen Nederland en acht landen uit Midden- en Oost-Europa. Samengevat: Midden- en Oost-Europeanen veroorzaken niet alleen overlast, maar nemen ook jobs af van Nederlanders.

Vanuit de Europese Commissie werd al erg boos gereageerd op het meldpunt. "Een oproep tot onverdraagzaamheid", zo klonk het. "Dit gaat volledig in tegen de Europese principes van vrijheid en vrij verkeer van personen", zei Viviane Reding, eurocommissaris voor Justitie. "Wij roepen alle Nederlanders op niet mee te gaan in deze onverdraagzaamheid.

"Belachelijk", meende ook Neelie Kroes, eurocommissaris en lid van de VVD, de partij van premier Rutte. "Het is belachelijk om te denken dat Nederland en de EU er beter van worden als we op een website anderen gaan aangeven", schreef Kroes op haar blog. "Wat kunnen we hierna verwachten? Doet je vrouw vervelend? Vergeet Valentijnsdag - log in en geef haar aan! Heb je altijd een hekel gehad aan blond haar? Geef blondjes direct aan! Even serieus."

Toen vorige week de kliklijn in het nieuws kwam, weigerde premier Mark Rutte zijn mening te geven over het initiatief. "Ik lever nooit commentaar op wat specifieke partijen doen." De daaropvolgende dagen werd hij echter stevig op de korrel genomen door de oppositie maar ook binnen de eigen coalitie. CDA-kamerlid Eddy van Hijum noemde het meldpunt "stigmatiserend" en vond dat het kabinet wel scherp mocht reageren.

Tien ambassadeurs uit de desbetreffende landen schreven een woedende open brief waarin ze het meldpunt "onmiskenbaar discriminerend en denigrerend" noemden. En ook de werkgeversorganisatie VNO-NCW noemde het meldpunt onverantwoord. "De komst van Polen en andere Oost-Europeanen is juist goed voor Nederland", zei voorman Bernard Wientjes. Ook verschillende burgemeesters in Nederland hebben openlijk afstand genomen van de website.

'Slappe manier'

Maar premier Rutte blijft weigeren afstand te nemen van het meldpunt. Ook gisteren, toen hij door parlementslid Gerard Schouw van oppositiepartij D66 naar de Kamer werd geroepen om uitleg te geven, bekritiseerde Rutte de kliklijn niet. De premier herhaalde dat het ging om een actie van een bepaalde partij en daarover wenst hij geen uitspraken te doen, zei hij. Ook vond Rutte dat er te veel aandacht werd besteed aan het meldpunt. "We moeten het niet te groot maken. Het is onverstandig om bij ieder stuk rood vlees dat de PVV de arena ingooit meteen te reageren. En dat doen jullie", klonk het. Job Cohen van de PvdA noemde Ruttes houding "een slappe manier van wegkijken".

Voor Rutte is de kwestie bijzonder vervelend: enerzijds wil hij niet de steun verliezen van de PVV, die gedoogpartner is voor zijn VVD-CDA-coalitie. Anderzijds zit hij met de kritiek vanuit Europa. Toen Alexander Pechtold zei dat de internationale reputatie van Nederland hierdoor onder druk stond, zei Rutte dat hij het standpunt van de Nederlandse regering zou uitleggen aan de internationale partners. "Hoe slap", reageerde GroenLinks daarop.