Direct naar artikelinhoud

'België is goed investeringsland'

De Franse Kamer van Koophandel en Nijverheid in België (CFCIB) moedigt Franse bedrijven aan te investeren in België. De kwaliteit van de Belgische werknemer en de gunstige fiscale omgeving worden warm aanbevolen.

De Franse Kamer heeft een document van 18 bladzijden opgesteld en in juli opgestuurd naar de 114 Kamers van Koophandel in Frankrijk. De krant L'Echo kon het inkijken. De troeven van België als investeringsland voor Franse ondernemers worden er in de verf gezet.

"België, met zijn zeer goede geografische ligging, is met zijn nog beschikbare meertalige arbeidskrachten, gekend voor hun productiviteit, flexibiliteit en hoge graad van scholing, een interessante keuze voor investeringsprojecten of internationale handel. De open en concurrentiële markt is voldoende groot om een ideale testmarkt te zijn voor Franse ondernemingen die zich buiten het eigen land wensen te vestigen", stelt Sabrina Gauthier, verantwoordelijk bij de CFCIB voor de steun aan ondernemingen.

Vermogensbelasting

Ook de gunstige fiscale context speelt in ons voordeel en wordt een belangrijke troef genoemd. De notionele intrestaftrek (gemiddelde effectieve belastingsvoet van 26 procent en in theorie zelfs 0 procent voor bedrijven met zeer grote eigen middelen) en en de afwezigheid van een vermogensbelasting worden als voorbeeld genoemd.

België legt in tegenstelling tot Frankrijk de burgers geen meerwaardebelasting op bij de verkoop van vastgoed, aandelen of obligaties. De belasting op de hoge fortuinen leverde de Franse schatkist in 2010 4,4 miljard euro aan inkomsten op. Ook de fiscaliteit van inkomsten uit octrooien en tax shelters voor bijvoorbeeld de investeringen voor de audiovisuele producties worden aangehaald.

Het document haalt toch twee zwakke punten van België aan: de grote staatsschuld en een verhoogde werkloosheidsgraad in de Franse Gemeenschap: 10,3 procent in Wallonië en 19,3 procent in Brussel (maar slechts 3,9 procent in Vlaanderen) in 2011.