Direct naar artikelinhoud

'Patrick' trapt eindelijk campagne af

Hij heeft zich lang verscholen op 't Schoon Verdiep, maar de campagne van Patrick Janssens (sp.a) is eindelijk van start gegaan. De burgemeester zal elke Antwerpenaar een magazine laten bezorgen dat zijn naam draagt. Patrick, dus.

"Beste aanwezigen, beste autochtonen." Guy Mortier had nog maar een zin gezegd, en de toon was al meteen gezet. Het Humo-boegbeeld fungeerde bij de ontwikkeling van het magazine Patrick als creatief adviseur. Zo staat het in de colofon. Gisteren fungeerde hij als gastheer voor de voorstelling van de eenmalige editie: in een vergaderruimte op de 25ste verdieping van het Chicagoblok aan Linkeroever. Het uitzicht over Antwerpen is er indrukwekkend.

Sfeer scheppen, Janssens kan dat. Boven alles en iedereen wil hij staan, boven het (partij)gewoel. Zijn blad is "voor alle Antwerpenaren", zo staat het op de cover. Het coverbeeld werd door fotograaf Herman Selleslags getrokken aan Park Spoor Noord. Het blote kind in zijn armen is zijn jongste zoon.

Interview 'De Wever'

De titel van het magazine - dat op krantenpapier is gedrukt en 64 pagina's telt - doet denken aan lifestylemagazines die Goedele (Liekens), Erik (Van Looy), Tom (Waes) en Sergio (Herman) al lieten verschijnen. Het is geen nieuw politiek wapen, zelfs niet binnen sp.a. Gennez bracht ooit Caroline uit.

Nu, Patrick is geen glanzende glossy en echt lifestyle is de inhoud helemaal niet. Janssens kreeg Sergio Herman wel zover om een hedendaagse versie van het beroemde Antwerpse handje, het dessertkoekje dat in 1934 voor het eerst werd gebakken, te ontwikkelen. Het recept staat op pagina 41.

Daarnaast staat er een interview in dat Janssens zelf afnam met Peter Van Den Begin, die in de fictieserie Deadline 14/10 de uitdager van de burgemeester vertolkt. Op de cover heet dat 'Patrick Janssens interviewt Bart De Wever'. Antwerps acteur en rasverteller Johan Petit schreef een brief over een trip met Tram 24. Verschillende realisaties en plannen worden ook afgebeeld. En een interview met Yasmine Kherbache, tweede op de stadslijst.

Op de eerste pagina's worden vijf verkiezingsvraagjes beantwoord door onbekende Antwerpenaren, maar ook bekende: Nathalie Meskens, Andrea Croonenberghs, Veerle Dobbelaere, Christine Van Broeckhoven, Gène Bervoets... Opnieuw BV's dus, waardoor deze campagne meteen doet terugdenken aan 2006. De titel doet dat al helemaal: Patrick. Toen werden vijftig BV's opgevoerd, op affiches.

Prijskaartje

Nu gaat Janssens voor een medium. Het magazine wordt vanaf vandaag gebust in heel Antwerpen en vanavond uitgedeeld op het bal van de burgemeester. 240.000 exemplaren werden gedrukt. Wat het hem kost, wil Janssens niet zeggen. "Alleen als alle andere partijen ook zeggen wat hun campagne kost. We blijven evenwel binnen het wettelijke minimum."

De kost voor het drukken van zo'n oplage bedraagt al snel 30 tot 40.000 euro. De stadslijst mag net als de andere partijen in Antwerpen in totaal 128.000 euro uitgeven, elke kandidaat mag daar individueel nog eens 9000 euro bovenop doen. Toch zegt Janssens dat het hier bij blijft. "Een risico", geeft hij toe, "om alles in te zetten op één product. Maar ik heb er veel vertrouwen in. Je moet ook focussen op een ding, in plaats van vanalles tegelijk te doen."

Het idee om een magazine te maken, komt van een medewerkster van Patrick Janssens. "We speelden een klein jaar met het idee", zegt de burgemeester. In april, toen Janssens nog aan het recupereren was van een herniaoperatie zat hij voor het eerst samen met de man die de leiding zou krijgen: Jörgen Oosterwaal, voormalig hoofdredacteur van Humo. Oosterwaal interviewde de burgemeester zelf voor het magazine.

"Het moeilijkste was een onafhankelijk hoofdredacteur vinden", zegt Janssens. "Zo moeilijk was dat niet", beweert Oosterwaal. "Ik woon achter zijn hoek." En toch wijst hij op zijn onafhankelijkheid. "In dit magazine wordt ingegaan op wat er in Antwerpen is gebeurd de jongste jaren. Maar ook wat er niet is gebeurd. Waar de Antwerpenaar trots op is, maar ook waar de Antwerpenaren zich dood aan ergeren. Patrick Janssens wilde de leiding per se uit handen geven. Hij wil boven de partijen staan. Het mocht geen verkiezingsbrochure worden, geen heiligenportret. Daarom is de burgemeester op zoek gegaan naar een externe hoofdredacteur. Een buitenstaander, die geen banden heeft met de politiek."

Guy Mortier leidde Oosterwaal gistermiddag nog als volgt in, droogjes, cynisch, zoals hij ook was begonnen. "De keuze voor Oosterwaal als hoofdredacteur lag voor de hand. Als gewezen hoofdredacteur van Humo heeft hij sowieso een verleden als slippendrager van de linkse kerk en hypocriete zakkenvuller die als geen ander weet hoe de goegemeente een rad voor ogen te draaien/te vergiftigen met zijn subversieve praatjes. En dat allemaal met ons belastinggeld." Tot hilariteit bij Janssens.