Direct naar artikelinhoud

Controverse over mythevorming in 'De bende Haemers'

De eerste aflevering van De bende Haemers blijft beroering opwekken door het beeld dat er van Patrick Haemers geschapen wordt. De makers ontkennen wel dat ze diens ex-vrouw en misdaadpartner Denise Tyack betaald hebben.

De homevideo's van Patrick Haemers, de verdediging van Denise Tyack, de moeder van Haemers die haar zoon verdedigt... De aflevering van De bende Haemers over Belgiës bekendste gangster is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Zaken worden verzwegen en dingen erbij gehaald "om de waarheid te kneden volgens de wensen van de vrouw met de filmrolletjes (Denise Tyack, JDB)", schreef Douglas De Coninck gisteren in deze krant in een opiniestuk.

Jeroen Wils, de ex-vtm-journalist die een pas heruitgegeven boek schreef over Haemers, bleef ook met gemengde gevoelens achter na de eerste aflevering. "De verheerlijking van de figuur Haemers waar ik voor gevreesd had, is er toch een beetje uitgekomen. Voor mijn boek heb ik het dossier bestudeerd en daaruit komt het beeld naarvoor van Haemers als een nietsontziende, aan drugs verslaafde man die kickt op bruut geweld. Ook dat Tyack een prostituée is, heb ik nog niet gehoord in de documentaire. Het commentaar van de politie zorgt wel voor wat tegenlicht, maar dat weegt niet op tegen de rest. De mooie kant kwam te veel naar voor. Maar ik heb de volgende afleveringen nog niet gezien, misschien verandert dat dus wel."

Geen zin

Bij VIER luidt het dat de volgende aflevering inderdaad pas echt zal inzoomen op de moorddadige raids van de bende rond Haemers. De eerste aflevering wilde vooral een beeld schetsen van de jeugdjaren van de crimineel, pas vanaf de tweede aflevering komen de brutale overvallen en de moorden aan bod.

Peter Boeckx, de documentairemaker die de reeks samen met Woestijnvis maakte, heeft geen zin in een polemiek en wil niet uitgebreid reageren op de aantijgingen. Hij ontkent wel met klem dat Tyack voorwaarden zou gesteld hebben in ruil voor het ter beschikking stellen van de homevideo's. "Zij heeft niet bepaald hoe de reeks er uit zag. Wij en niemand anders hadden de final cut." De makers zeggen ook dat ze wel degelijk slachtoffers van de bende Haemers hebben gecontacteerd bij het maken van de serie.

Blijft de vraag of er betaald is om Denise Tyack en Kevin Haemers voor de camera te krijgen. In het verleden hebben verschillende media hen al gepolst of ze geen interviews wilden geven, maar toen vroegen ze telkens geld. "Een belachelijk hoog bedrag", weet Jeroen Wils.