Direct naar artikelinhoud

Ritwinnaar Stybar treurt niet om gemiste Tour

Ritwinnaar én leider. De basis voor een tweede opeenvolgende eindzege in de Eneco Tour is gelegd. Al kun je je afvragen of deze Stybar niet had thuisgehoord in de Tour.

Zdenek Stybar is 'back in business'. Al een week of drie. In de Ronde van Wallonië was hij de motor van het succes van Gianni Meersman. Met een moordend tempo vergrendelde hij er in de finales het peloton. Dat groeiend vormpeil vertaalde zich nadien in een toptiennotering in de Clasica San Sebastian. En hier, in de Eneco Tour, komt hij zelf aan zet. Plooit de hele ploeg zich voor hem dubbel. En krijgt hij, als het echt brandt, zelfs Tom Boonen in steun.

Boonen, Van Keirsbulck, Vermote, Steegmans: in een doldwaas OPQS-slotkwartier draaide het rond als een goed geoliede ketting. En zeggen dat ploegleider Wilfried Peeters zich even voordien had zitten ergeren in Gert Steegmans "Ik had Keisse de opdracht gegeven om wat mee te werken achter de drie vluchters. Plots zag ik ook Steegmans vol op kop rijden. Terwijl de rest van de ploeg in tachtigste positie zat. Waar sloeg dat op? (boos) Ik heb hem die opdracht nooit gegeven!"

Vervelend. Maar het moet gezegd: in de slotfase kwam Steegmans' brute kracht Stybar uitstekend van pas. Lars Boom kloppen in eigen hol: het is alleen de besten gegeven. 1. Stybar; 2. Boom. Zeven jaar geleden had het de uitslag van de Wereldbekermanche in Tabor of de Superprestigecross van Diegem kunnen zijn. Anno 2014 gloriëren de twee ex-wereldkampioenen veldrijden op het allerhoogste internationale wegniveau. Hun palmaressen dikken snel aan. Al haalt Boom na zijn Tourritzege in Arenberg momenteel heel even de bovenhand.

Een tijdelijke situatie, meent Stybar. Neen, hij heeft zichzelf die negende juli niet zitten opvreten voor het scherm. "Tuurlijk had ik er graag bij geweest. Het is de droom van elke renner om de Tour te kunnen rijden. (grijnst) Of, in mijn geval, een Parijs-Roubaix over kletsnatte, spekgladde kasseien. Ik moet geduld oefenen, weet ik. Mijn tijd komt nog wel." Stybar citeerde er zowaar Johan Cruijff bij: "Elk nadeel heeft zijn voordeel. Met deze conditie zit er ook een mooi najaar in. Normaal rijd ik de Vuelta. Het zou de ideale voorbereiding zijn op het WK in Ponferrada. Waar ik een parcours tref dat me ligt. En waar ik, na de regenboogtrui in het veld, in één en hetzelfde jaar ook die op de weg wil najagen. Een unieke prestatie zou dat zijn. (lacht verlegen) Ook dat is een droom."